Wie bepaalt of jij ziek bent?

20/12/2022

Je hoopt dat het je niet overkomt, maar toch kan het je zomaar gebeuren. Je wordt (langdurig) arbeidsongeschikt. Bij veel werkgevers zijn dit soort zaken gelukkig goed geregeld. Soms loop je echter tegen vervelende situaties aan. Je werkgever zit ‘op de stoel van’ de arbo-arts. Maar wat zijn de regels?

 

Wat mag je werkgever niet doen?

Je werkgever mag niet ‘op de stoel van’ de arbo-arts gaan zitten. Zo mag hij niet bepalen of je wel of niet ziek bent. En ook niet of je een hele of een halve dag kunt werken. Dit kan alleen de arbo-arts inschatten.

 

Hoe het hoort te gaan

Je hebt je ziekgemeld bij je werkgever. Die meldt dit bij de arbodienst. Over het algemeen zullen ze in week één tot week zes contact met je opnemen. Ze gaan dan bekijken wat je allemaal wel en niet kunt doen. Kun je gedeeltelijk werken? Dan stelt de arbo-arts een werkschema op. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dan je drie dagen in de week vier uur per dag kunt werken. Jij stelt dan samen met je werkgever een plan van aanpak op. Maar soms loopt het ook niet goed met de arbo-arts. Welke optie is er dan?

 

Second opinion UWV

Ben je het niet eens met het oordeel van de arbo-arts? Dan kun je een second opinion aanvragen bij het UWV. Dit heet een deskundigenoordeel. Je betaalt voor een deskundigenoordeel 100 euro. Het is altijd verstandig om eerst contact op te nemen met HZC wanneer je een deskundigenoordeel overweegt.

 

Contact HZC

Wil jij overleg over jouw specifieke situatie? Neem contact op met de Servicedesk. Zij kunnen je verder helpen. Dit kan telefonisch: 030-6006070 of serivcedesk@hzc.nl.