Voorkom ongelukken met de toolboxvideo's van Cumela

13/01/2023

Veilig werken is belangrijk. HZC heeft samen met brancheorganisatie Cumela en de andere vakbonden een reeks van toegankelijke toolboxvideo’s opgenomen specifiek voor de groene sector.

 

Veilig loonwerk

Er is veel waarop je moet letten om veilig te kunnen werken, zeker in de groene sector. Als loonwerker werk je bijvoorbeeld met verschillende machines en gewasbeschermingsmiddelen die veiligheidsrisico’s met zich meebrengen. Denk aan gehoorschade, rugklachten en gezondheidsproblemen door giftige stoffen. Het kan daarom geen kwaad om te zorgen dat je goed op de hoogte bent van de risico’s en hoe je gevaarlijke situaties kunt voorkomen.

In de 2 tot 5 minuten durende toolboxvideo’s komen uiteenlopende situaties aan bod. Van veilig manoeuvreren tot balen stapelen. Ook zijn er veiligheidsvideo’s voor specifieke apparaten zoals de bosmaaier en de heftruck gemaakt. Een overzicht met alle video’s vind je op de overzichtspagina van Cumela.

 

Cumela Toolboxvideo’s

Een mooi voorbeeld is de toolboxvideo over de risico’s van dieseluitlaatgassen. In de video wordt aan de hand van praktijkvoorbeelden uitgelegd waarom het belangrijk is uit te kijken met machines die op diesel lopen, en wat je kan doen om de roetuitstoot van je machines te verminderen.

 

Groen Onderwijs

De toolboxvideo’s zijn door hun heldere taal en concrete praktijkvoorbeelden zeer geschikt voor toepassing in het groene onderwijs. Het zijn korte kennisclips en kunnen bijvoorbeeld ter voorbereiding op veldwerk gebruikt worden in de klas.

 

Bron: De Loonwerker