Wijzigingen cao Groen, Grond en Infrastructuur

19/01/2023

De cao Groen, Grond en Infrastructuur heeft een tussentijdse wijziging die per 1 januari 2023 is ingegaan. Hierbij brengen we je op de hoogte van de veranderingen.

 

Overbruggingsfonds vervalt per 1 januari 2023

Door het vervallen van het Overbruggingsfonds moeten werkgevers alert zijn bij onwerkbaar weer. Als er sprake is van onwerkbaar weer (zie art 31 in de cao) kan de werkgever een WW-uitkering aanvragen bij het UWV. Je moet iedere dag voor 10.00 uur melden bij UWV als er sprake is van onwerkbaar weer en achteraf de uitkering aanvragen. Scan de QR-code in de flyer voor meer info. De WW-uitkering bij onwerkbaar weer kan voor alle werknemers worden aangevraagd die niet kunnen werken door de weersomstandigheden. Een regel hierover in de arbeidsovereenkomst is niet (meer) nodig.

 

Overgangsregeling:

Werknemers die een arbeidsovereenkomst met over brugging hebben, kunnen overuren binnen 6 maanden na het verrichten van het overwerk compenseren in vrije tijd. Standaard is dit in de cao 4 maanden. Tip! Bewaar deze flyer in jouw cao-boekje

 

Artikel 53 - Verduidelijking reistijdvergoeding

De reistijdvergoeding is verduidelijkt. Er is alleen recht op vergoeding van reistijd als er niet naar de standplaats wordt gereden. Scan de QR-code voor meer info.

 

Artikel 23 en 59 - Ouderschapsverlof

Bovenwettelijke vakantiedagen- en atv-dagen worden niet opgebouwd wanneer een werknemer ouderschapsverlof geniet. De lijn in de cao is dat, wanneer er sprake is van geen recht op loon, er ook geen recht is op opbouw van bovenwettelijke vakantiedagen en atv-dagen. Bij ouderschapsverlof is er ook geen recht op loon, maar ontvangt de werknemer een uitkering van het UWV. Dus ook dan vindt er geen opbouw van bovenwettelijke vakantiedagen en atv-dagen plaats.

 

Overig

  • In Artikel 6 zijn de opgelegde verplichtingen opgenomen als gevolg van de wet transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden.
  • Per 1 juli 2023 wordt de loonbetalingsplicht en het opzegverbod AOW-gerechtigde werknemer 6 weken. • Per 1 januari 2023 zijn de wettelijk minimumlonen opgenomen in de cao.
  • In Artikel 67 is de hoogte van de ouderschapsverlof-uitkering voor de eerste 9 weken van het verlof aangepast naar het wettelijke percentage van 70%.
  • Het woord ‘Rouw’ is opgenomen in het trefwoordenregister.
  • In de tekst van de uitgebreide seniorenregeling in bijlage 7 is een verduidelijking opgenomen dat alle arbeidsvoorwaarden naar het percentage van 60% gaan.
  • In Artikel 68 staat nu genoemd dat de werknemer een uitkering van het UWV voor bijvoorbeeld geboorteverlof kan aanvullen door aan zijn werkgever uitbetaling van overuren te vragen. Hoeveel uren dit zijn, zal per persoon verschillen. Daarom zijn de concrete getallen uit de tekst gehaald.
  • In Artikel 70a was ten onrechte het woord maximum niet tussen haakjes geplaatst

 

Download de flyer onder Documenten.