Aanbesteding onderhoud A2 en A12, uitvoering zo duurzaam mogelijk

31/01/2023

Rijkswaterstaat heeft onlangs de aanbesteding aangekondigd van het eerste grote project met CO2-zuinig en circulair asfalt. Het gaat om het vervangen van de asfalt en wegverharding van delen van de A2 tussen de knooppunten Oudenrijn en Everdingen en A12 tussen de aansluiting Nieuwerbrug en knooppunt Oudenrijn.

 

Het is het eerste project waarbij bedrijven uitgedaagd worden om het onderhoud aan de wegen zo duurzaam mogelijk uit te voeren, het is daarmee het eerste project binnen de zogeheten “koploperaanpak duurzame wegverharding”.

Tot 2030 zorgt Rijkswaterstaat er ieder jaar voor dat in meerdere projecten de duurzaamste alternatieven de ruimte krijgen.

Bij het aanbrengen van asfalt komt veel CO2 vrij doordat het asfalt verwarmd moet worden. Door mengsels te ontwikkelen die bij een lage temperatuur ook goed werken en het aandeel gerecycled asfalt te vergroten is er milieuwinst te halen.

Naast het aanbrengen van een geluid reducerende deklaag bevat de opdracht ook het onderhoud van de Jan Blankenbrug in de A2 en de Strijkviertelbrug in de A12.

Lees meer op de website van Rijkswaterstaat: Start aanbesteding onderhoud A2 en A12 | Rijkswaterstaat