De watersnoodramp van 1953 en HZC

02/02/2023

HZC was nog een jonge vakvereniging toen in februari 1953 de watersnoodramp zich voltrok. De bond en de leden stonden meteen klaar om de getroffenen bij te staan. Ook nu nog staat HZC leden die in de problemen zitten bij via het ondersteuningsfonds (OSF).

 

De ramp

“Een onbeschrijflijk leed is over ons land gekomen. Nederland, groot geworden in de strijd tegen het water, heeft in de voorbije dagen in deze strijd een verlies geleden, hetwelk niet in woorden of getallen is uit te drukken,” zo opende De Machinist begin 1953. Heel Nederland was verbijsterd door de ramp die zich had voltrokken. Veel leden in Zeeland en op de Zuidhollandse eilanden hadden al hun bezittingen verloren zien gaan. Van veel leden uit het gebied was op het moment van verschijnen van De Machinist nog niets bekend. In de weken die volgden werd duidelijk dat velen gered werden, maar dat ook onder de leden van HZC en hun families slachtoffers waren te betreuren.

 

De hulp

Al voordat er een oproep gedaan werd door het Nationaal Rampenfonds, had HZC zijn leden opgeroepen geld bijeen te brengen voor de slachtoffers. Uiteindelijk was er ruim f. 5.500 beschikbaar voor de ondersteuning van leden (een jaarabonnement voor De Machinist was toen f. 4,00). Ook werden machinisten opgeroepen extra uren te werken om te zorgen dat de dijken zo snel mogelijk gedicht werden. Tot in de vakanties werd er doorgewerkt. Er waren ook bijzondere individuele acties, die getuigden van grote solidariteit, zoals die van Willem Huizing uit IJmuiden. Toen die zondags hoorde van de ramp, belde hij zijn werkgever om te vragen of hij de bulldozer mocht lenen. Met bulldozer en al ging hij naar de onafzienbare watervlakte van Fort de Hel aan het Volkerak. Alleen heeft hij gezwoegd om een gat in de dijk te dichten. Daarna ging hij door, om overal waar dat nodig was hulp te bieden.

De werkers van het eerste uur na de ramp van 1953

 

OSF

Er waren al gedachten om een onderling sociaal fonds op te richten om leden in nood te ondersteunen. De daadwerkelijke totstandkoming van dit ondersteuningsfonds werd door de watersnoodramp versneld. Sinds april 1953 ondersteunt het OSF leden, die onze hulp nodig hebben. Ook in 2021 heeft HZC zo leden kunnen ondersteunen, die getroffen werden door de overstromingen in Limburg.

Wilt u het OSF helpen om onze leden te kunnen ondersteunen? Uw bijdrage is welkom op

ABN-AMRO Bank NV
NL08 ABNA 0545 2499 29
T.n.v. Vakvereniging HZC - Nieuwegein

ovv OSF-gift

Meer informatie over het OSF