Machinistenscholingsdagen 2023: Je bent nooit te jong om te leren!

16/02/2023

Machinistenscholingsdagen 2023: Je bent nooit te jong om te leren!

Wanneer: 20 en 21 april 2023

Waar: Het Bouw en Infra Park in Harderwijk

Wat: 6 interactieve workshops zowel binnen als buiten; theorie en praktijk

Kosten: € 250,00 excl. BTW per deelnemer per dag

Georganiseerd door: Vakvereniging HZC, SOMA Bedrijfsopleidingen en Bouwend Nederland Vakgroep Grondwerk

Aanmelden: voor 24 maart 2023 via Vakgroep Grondwerk - Bouwend Nederland

 

 

MSD 2023

Bijscholing is en blijft noodzakelijk om kennis up to date te houden. Dit is zeker het geval in een tijd waarin vakmanschap en duurzame inzetbaarheid van groot belang zijn. Daarom is besloten om ook in 2023 de inmiddels traditionele Machinistenscholingsdagen (MSD) te organiseren. Vertegenwoordigers van SOMA Bedrijfsopleidingen, Vakvereniging HZC en de Vakgroep Grondwerk van Bouwend Nederland, zijn al voor de zomervakantie van vorig jaar gestart met de voorbereidingen van de MSD 2023. Aan onderwerpen geen gebrek! Ook dit jaar heeft de programmacommissie een keuze moeten maken. Hierbij is gelet op het leveren van een bijdrage ter vergroting van de vakbekwaamheid, verdieping van de inhoudelijke kennis, de professionaliteit in het werken en het omgaan met elkaar. Door de jaren heen is dit iedere keer weer gelukt, en de deelnemers ervaren deze dagen als leerzaam, nuttig en in een gezellige sfeer. De organiserende partijen hebben naar hun oordeel een mooi programma in elkaar gezet. Voor deze alweer 30e editie van de MSD is gekozen voor het motto: ‘Je bent nooit te jong om te leren’!

 

Wat gaan we doen?

Er zullen weer zes workshops worden georganiseerd waarin de deelnemers op interactieve wijze kennis kunnen nemen van de laatste ontwikkelingen op hun vakgebied en op sociaal terrein. Kennisnemen in een lokaal binnen en in de praktijk buiten is de formule waarmee gewerkt gaat worden.

In willekeurige volgorde worden de volgende onderwerpen behandeld:

 

Workshop 1   Grensoverschrijdend gedrag                       Monique van Meerendonk (HZC)

Een grapje op zijn tijd op het werk moet kunnen. TOCH!!?? Maar wanneer iemand structureel voor gek wordt gezet op de werkvloer, is het niet grappig meer. Plagen wordt dan pesten, en dat kan leiden tot ernstige gezondheidsklachten. Dit kan veroorzaakt worden door mensen binnen de organisatie (collega’s, leidinggevenden), maar ook door derden (klanten). Pesten op het werk is een serieus probleem. Meer dan een half miljoen mensen zeggen wel eens gepest te worden op het werk.

Hoe kan jij als individu hier verandering in brengen?   

 

Workshop 2   Samenstelling van machines                                   Mario Rovers (Aboma)        

In deze workshop wordt uitgelegd wat een CE-keurmerk op een machine en de verschillende aanbouw-delen inhoudt, maar ook waarom een samenstel van 2 onderdelen niet automatisch ook CE gecertificeerd is. Het lijkt zo vanzelfsprekend, maar tijdens deze interessante workshop wordt onder andere uitgelegd waarom dat niet zo is en wat de eventuele gevolgen kunnen zijn.

 

Workshop 3   Opsporing Conventionele Explosieven (OCE)        Ronald Prins (Boskalis)

In de Nederlandse (water)bodem liggen her en der nog explosieven uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog.  Waar nodig wordt bij de start van elk project de bodem onderzocht. In deze workshop wordt gedemonstreerd hoe dergelijke explosieven worden opgespoord. Door middel van het scannen van de bodem, het in kaart brengen, benaderen en blootleggen kunnen de opgespoorde explosieven uiteindelijk worden geruimd.

 

Wist je dat de deelnemers aan de MSD in 2022:

  • voor de dag in het algemeen een rapportcijfer 8,5 gaven
  • voor de docenten een dikke 8,0
  • en voor de inhoud van de dag een 8,0 !

 

 

Workshop 4   Stroomvoorziening via mobiele zonne-aggregaat                                    (Agriper)

Het is soms lastig machines te voorzien van elektriciteit: zeker wanneer dit moet gebeuren in het ‘buitengebied’. In deze workshop laten we jullie kennismaken met een flexibele zonne-aggregaat (voorzien van 80 zonnepanelen), waarmee stroom wordt opgewekt die in batterijen wordt opgeslagen. Daarmee kunnen ook in de avond en nacht de machines weer worden voorzien van stroom.

 

Workshop 5   Nieuw concept Krol-kraan                                                                      (BeAR)          

In deze praktische workshop zal aandacht worden besteed aan de verschillende innovaties die in dit nieuwe model zijn aangebracht, waardoor o.a. de stabiliteit van de machine veel beter is.

Door naast deze nieuwe versie ook een ‘oude’ krol op het spoor te zetten, is het mogelijk de verschillen duidelijk te laten zien.

 

Workshop 6   Aanspreken op gedrag?!      Niek Verkade (Valq) + Piet Oppers (GMB) Veiligheid is superbelangrijk en bij veel bedrijven is hier dan ook veel aandacht voor. Tijdens (veiligheids)trainingen leren de medewerkers elkaar aan te spreken op onveilig gedrag. Dat is een mooi streven, maar in de praktijk blijkt het toch een complexer. We weten allemaal wel wat we moeten doen, maar je moet toch wel lef hebben om het écht te doen. En als je dan iemand aanspreekt krijg je soms een vervelende opmerking terug …

Tijdens deze editie van de MSD gaan Piet Oppers en Niek Verkade hier verder op in.

Wat is nou eigenlijk gedrag? Waarom vinden we het lastig om elkaar aan te spreken? Wat werkt dan wel? en Wat kan ik zelf doen?

Allemaal vragen waar we samen een antwoord op gaan vinden. Dit doen we natuurlijk weer op een interactieve manier zodat je lekker aan de slag kan. Zo kan jij na de sessie weer een mooie bijdrage leveren om het werk een stukje veiliger te maken.

 

Piet van der Zouwen-prijsvraag

Voor de 20e keer zal de Piet van der Zouwen-prijsvraag worden gehouden. Deze prijs is vernoemd naar de voormalig rayonbestuurder en erelid van Vakvereniging HZC en één van de initiatiefnemers van de MSD.

De deelnemers krijgen tijdens de cursusdag een aantal meerkeuzevragen voorgelegd. De juiste antwoorden worden gegeven tijdens de workshops. Door goed op te letten tijdens de workshops kan dus het juiste antwoord worden ingevuld.

De winnaar van deze prijsvraag ontvangt uit handen van Piet van der Zouwen zelf een schaalmodel en komt met een interview en foto in De Machinist en op de website van respectievelijk Bouwend Nederland en SOMA bedrijfsopleidingen.


LET OP: de vragen worden digitaal gesteld, dus neem je mobiele telefoon mee!

 

Aanmelden
Aanmelden voor de Machinistenscholingsdagen 2023 is mogelijk via onderstaande link:

(graag aanmelden vóór 24 maart 2023)  Vakgroep Grondwerk - Bouwend Nederland

 

Is het bedrijf waar je werkt lid van Bouwend Nederland, dan heeft jouw directie ook een e-mail over de Machinistenscholingsdagen ontvangen.

 

De kosten voor deelname aan de MSD bedragen € 250,00 excl. BTW. De MSD worden door cao partijen, betrokken bij de bouw-cao, gezien als functionele bijscholing. Dit betekent dat de kosten voor rekening van de werkgever komen.

 

Vragen met betrekking tot de aanmelding kunnen gesteld worden via: evenementen@bouwendnederland.nl.
 

Het dragen van veiligheidsschoenen is verplicht!

 

Voor meer informatie over het programma kunt u contact opnemen met:

Bouwend Nederland, Vakgroep Grondwerk

Evelien van Rhijn

Tel. 06 51903118

E-mail: e.vanrhijn@bouwendnederland.nl