Informatiebijeenkomsten bestuurders van mobiele machines en motorrijtuigen met beperkte snelheid

18/04/2023

Welke wetten en regels gelden voor bestuurders van mobiele machines en motorrijtuigen met beperkte snelheid? Kom ook naar een van de informatiebijeekomsten en hoor er alles over!

 

Begeef jij je regelmatig met een grote of zware machine op de openbare weg? En ken jij eigenlijk wel alle regels die hierbij komen kijken? Of zou je misschien meer willen weten over de achtergrond van die regels en hoe je ze uitvoert in de praktijk? 

HZC organiseert in 2023 twaalf speciale bijeenkomsten op verschillende locaties in het land. De bijeenkomsten, die in de avonden plaatsvinden, zijn voor iedereen gratis toegankelijk. Of je nu HZC-lid bent of niet. De spreker tijdens de avonden is Erik Bouman. Hij werkt voor het Politie Team Verkeer Oost-Brabant en is gespecialiseerd in landbouw- bosbouwvoertuigen, mobiele machines, motorrijtuigen met beperkte snelheid en aanhangwagens achter deze voertuigen. Vanuit deze specialisatie geeft Erik regelmatig les aan de politieacademie en gaf hij workshops tijdens de Machinistenscholingsdagen (MSD) in Harderwijk. Tijdens de interactieve informatieavonden van HZC zal Erik stil staan bij de verschillende onderwerpen die van belang zijn wanneer je je regelmatig met een zware machine op de openbare weg begeeft.

Landbouwvoertuigen en mobiele machines zijn ontwikkeld voor gebruik op het land of op de bouwplaats. Ze missen veiligheidsvoorzieningen als de zijafscherming bij vrachtauto’s en de kreukelzones bij personenauto’s. Deze voertuigen zijn groot en zwaar in vergelijking tot andere motorvoertuigen, maar rijden langzamer. Echter, ten opzichte van zwakke verkeersdeelnemers (fietsers, joggers, wandelaars) rijden ze juist snel. Op de openbare weg leidt dit tot spanningsvelden tussen andere verkeersdeelnemers. Dit werkt door in de verkeersveiligheid. Alle reden dus om de regels voor deze landbouwvoertuigen en mobiele machines onder de loep te nemen. Samen met de bijzondere voorschriften die je moet volgen wanneer je met dergelijke voertuigen deelneemt aan het verkeer op de openbare weg. En dat is exact wat Erik Bouwman doet tijdens deze bijeenkomsten. Hierbij zal hij de volgende onderwerpen de revue laten passeren:

  • Nieuwe wetgeving met betrekking tot kentekenplicht voor (land)bouwvoertuigen; welke voertuigen vallen hieronder en wat zijn de uitzonderingen;
  • Specifieke verkeersregels voor (land)bouwvoertuigen;
  • Wet- en regelgeving voor mobiele machines (MM) en Motorrijtuigen met beperkte snelheid (MMBS) en de aanhangwagens achter deze machines;
  • Wet- en regelgeving met betrekking tot, rijbewijzen, kenteken en ladingzekering.

Uiteraard zullen we ook jouw vragen beantwoorden. Deze kun je van tevoren insturen naar het emailadres dat vermeld staat achter de locatie waar jij aanwezig wil zijn.

 

Locaties

Voor alle locaties geldt dat de presentatie start om 20.00 uur. De zaal is geopend vanaf 19.30 uur.

Neem voor meer informatie of het inzenden van vragen contact op met de persoon die vermeld staat bij de locatie van jouw keuze.                 

 

 

26 mei 2023

Bijeenkomst gaat niet door

 

Den Dungen

Jennissen

Nijvelaar 1

 

Monique van Meerendonk

mmeerendonk@hzc.nl

16 juni 2023

 

Bijeenkomst gaat niet door

Schoonloo

Stefan van der Land 

sland@hzc.nl

 

23 juni 2023

Bijeenkomst gaat niet door

 

Swifterbant

Kerkcentrum De Hoeksteen

De poort 17-19

 

Arnold Niekamp

aniekamp@hzc.nl

 

7 juli 2023

Bijeenkomst gaat niet door

 

Terneuzen

Eetcafé Driewegen

Oudelandseweg 40

 

Monique van Meerendonk

mmeerendonk@hzc.nl

 

15 september 2023
Bijeenkomst gaat niet door

 

Zevenaar

Zalencentrum Staring 

Grietakkers 3

 

Arnold Niekamp

aniekamp@hzc.nl

 

22 september 2023

 

Breda

Buurthuis Gageldonk

Gageldonksepad 5

 

Monique van Meerendonk

mmeerendonk@hzc.nl

6 oktober

Donkerbroek

Restaurant ’t Witte Huis

Geert Wolter Smitweg 20

 

Stefan van der Land

sland@hzc.nl

 

13 oktober 2023

Bijeenkomst gaat niet door

 

Stein

‘t Pintelierke

Schineksstraat 11

 

Monique van Meerendonk

mmeerendonk@hzc.nl

 

27 oktober 2023

 

Witharen

Timmerman Witharen

Woestenweg 1A

 

Stefan van der Land

sland@hzc.nl

 

3 november 2023

Bijeenkomst gaat niet door

 

Zevenhuizen

PDVde stormvliegers  

Nijverheidscentrum 50

 

Wilma Hermsen

whermsen@hzc.nl

 

24 november 2023

Bijeenkomst gaat niet door

 

Kerk Avezaath

Dorpshuis De Avezathen

Daver 46

 

Wilma Hermsen

whermsen@hzc.nl