Kansen in de agrarische en groene sector

24/03/2023

In de agrarische en groene sector is veel behoefte aan hoveniers, groenvoorzieners en boomverzorgers. Hetzelfde geldt voor tractorchauffeurs, loonwerkers en landbouwmachinisten. Door schaalvergroting en technologische ontwikkeling neemt ook de vraag naar technisch geschoold personeel toe.

 

Veel moeilijk vervulbare vacatures

Ongeveer de helft van de hoveniersbedrijven en werkgevers in de groenvoorziening ervaart problemen door een tekort aan personeel. Ook in het loonwerk komen relatief veel moeilijk vervulbare vacatures voor. Voor modern loonwerk is technisch opgeleid personeel nodig, dat is gecertificeerd om met verschillende machines te werken. Bij bouwbedrijven in het grondverzet zijn er eveneens tekorten aan technische vakmensen. Maar die vacatures zijn lastig te vervullen, want de concurrentie om technisch personeel op mbo-niveau is groot. Mede hierdoor is het voor (agrarische) loonbedrijven lastig om aan personeel als tractorchauffeurs en landbouwmachinisten te komen.

 

Meer vraag naar technische vaardigheden

Ook in andere deelsectoren is behoefte aan technische medewerkers door de toegenomen complexiteit van nieuwe machines en andere innovaties. Zo heeft de glastuinbouw vaker technisch geschoold personeel nodig om machines en software te onderhouden en ermee te werken. Ook in de landbouw wordt steeds vaker gewerkt met nieuwe technologieën zoals GPS, sensoren, ICT en robotisering. Met behulp van deze nieuwe technologieën kan bijvoorbeeld worden bepaald wat de opbrengst per vierkante meter is. Sensoren worden ook steeds vaker ingezet binnen de dierhouderij om de gezondheid van bijvoorbeeld koeien te monitoren.

Vanwege deze nieuwe ontwikkelingen worden medewerkers met technische vaardigheden en kennis van ICT steeds belangrijker binnen de agrarische en groene sector. Het gaat veelal om mensen met kennis van:

  • elektrotechniek
  • mechanische technieken
  • energiesystemen
  • aandrijftechniek
  • watertechniek

 

Meer informatie?

Meer informatie over de agrarisch- en groene sector is te vinden in de publicatie 'Agrarisch en groene sector in beeld’.

Agrarische en groene sector in beeld (maart 2023) (516 kB)

 

Overstappen?

Overweeg je om over de overstap te maken naar een andere sector? Neem dan eerst contact op met de Servicedesk van HZC om te kijken wat dat betekent voor je inkomen. Je kunt de Servicedesk bereiken via 030-6006070 of servicedesk@hzc.nl.

 

Bron: Werk.nl