Pensioendeelnemers overschatten hoe goed ze pensioenkeuzes begrijpen

23/03/2023

"Het meest verrassende resultaat is dat na de 1-op-1 sessies met een financieel keuzebegeleider deelnemers hun pensioenkennis substantieel lager inschatten dan wanneer ze zelf met de tool aan de slag zijn gegaan. Voor ons is dit een teken dat pensioendeelnemers vaak overschatten hoe goed ze pensioenkeuzes begrijpen. Intensievere begeleiding van een adviseur lijkt dus tot een realistischer zelfbeeld te leiden", aldus prof. dr. Lisa Bruggen van de Universiteit Maastricht.

Söderberg & Partners deed samen met Montae & Partners en de Universiteit van Maastricht onderzoek naar de impact van drie varianten van keuzebegeleiding bij vijf pensioenfondsen. Per 1 juli 2023 zijn pensioenuitvoeringsorganisaties volgens de Wet toekomst pensioenen (Wtp) namelijk verplicht om pensioendeelnemers te begeleiden bij het maken van keuzes. De deelnemers maakten pensioenkeuzes met de pensioenkeuzemodule van Söderberg & Partners. Dit deden zij zelfstandig, in een groepssessie of in een 1-op-1 sessie met een financieel keuzebegeleider.

Het onderzoek toont aan dat intensievere keuzebegeleiding zorgt voor meer begrip over de impact van keuzes op de toekomstige financiële situatie. Deelnemers lijken een bewustere pensioenkeuze te maken wanneer ze in een 1-op-1 sessie aanvullende financiële keuzebegeleiding hebben ontvangen.

Deelnemers die in een 1-op-1 sessie aanvullende keuzebegeleiding hebben ontvangen vonden de keuzebegeleiding waardevol (91%), geven aan dat de sessie geholpen heeft in de pensioenkeuze (66%) en geven aan dat de sessie nieuwe inzichten heeft opgeleverd (74%). Deze scores zijn 4 tot 6 keer hoger dan bij deelnemers die zelfstandig aan de slag gingen.

Deelnemers in de 1-op-1 sessie hebben ook de meeste interactie met de online pensioenkeuze module. Ze hebben meer aanpassingen gemaakt, meer keuzes bekeken en hun uitgaven vaker aangepast.

Tachtig procent an de deelnemers voelt zich comfortabel met de pensioenkeuze die ze hebben gemaakt, ongeacht of dit zelfstandig, in een groepssessie of in een 1-op-1 sessie met een financieel keuzebegeleider is doorlopen. Opvallend genoeg, voelen deelnemers in de 1-op-1 sessie zich na afloop het minst deskundig op het gebied van pensioenen. Daaruit concluderen de onderzoekers dat het waarschijnlijk is dat deelnemers na intensievere begeleiding door een financiële keuzebegeleider een realistischer kijk hebben op hun eigen kennisniveau, doordat ze zich beter beseffen wat ze niet weten.

 

Bron: VVP

 

HZC geeft middels één-op-één gesprekken begeleiding aan leden die vragen hebben over hun pensioen of de de gevolgen van de nieuwe pensioenwetgeving op hun pensioen. Ook niet-leden die werkzaam zijn in de bouw en Infra kunnen voor een gesprek bij HZC terecht. Uit dit onderzoek blijkt maar weer hoe belangrijk deze persoonlijke begeleiding is. Wil je een gesprek over je pensioen aanvragen? Neem dan contact op met de Servicedesk via servicedesk@hzc.nl of bel 030-6006070.