Geslaagde 30e MSD!

26/04/2023

Op 20 en 21 april werd voor de 30e!! keer door HZC, Bouwend Nederland en SOMA bedrijfsopleidingen de Machinisten Scholingsdagen georganiseerd. Verspreid over de 2 dagen kwamen 130 deelnemers naar het Bouw en Infra park in Harderwijk om deel te nemen aan de interessante workshops over technische ontwikkelingen maar ook over het aanspreken op veiligheid of ongewenst gedrag. Sommige deelnemers komen al jaren naar de MSD, voor anderen was het de eerste keer.

Aboma/ AMTeK verzorgde een workshop over CE-certificering. Een samenstel van verschillende CE-gecertificeerde delen betekent niet automatisch dat het samenstel dan ook CE-gecertificeerd is.

In de workshop van ValQ werd het onderwerp aanspreken op gedrag besproken. Hoe maak je bespreekbaar dat een collega zich niet aan de (veiligheids-) afspraken houdt?

Monique van Meerendonk van HZC behandelde het onderwerp grensoverschrijdend gedrag. Wat is dat, hoe ga je er mee om? Wat voor de één een grapje is kan voor de ander een grens over gaan.

Nijhuis engineering en Pieter Berende kwamen met een Krol kraan waar een spoorvolgend systeem op was gebouwd. Dit systeem zorgt voor een grotere stabiliteit van de machine. Aan de hand van theorie en praktijk werden voordelen van het systeem gedemonstreerd. De workshop zorgde voor de nodige discussie over het wel of niet werken met een ingeschakelde LMB bij het werken in dwarsrichting van het spoor.

Buko Waakt was aanwezig met een container met zonnepanelen en accupakket. De container kan met behulp van zonne-energie stroom opwekken. De container kan worden gebruikt als stand alone stroomvoorziening.

Boskalis gaf voorlichting over- en demonstraties in het scannen opsporen van onontplofte munitie uit de 2e wereld oorlog.