STAP-scholingsbudget wegbezuinigd

03/05/2023

HZC vreest voor leven lang ontwikkelen

Het kabinet heeft bij de voorjaarsnota besloten om het STAP-budget weg te bezuinigen. Het is nog niet duidelijk hoe Nederlanders met steun van de overheid gebruik kunnen blijven maken van scholing. Volgens HZC staat daarmee de gedachte dat je in iedere fase van je leven kunt werken aan je ontwikkeling onder druk.

 

Vanuit de onderhandelingen rond de voorjaarsbesluitvorming heeft het kabinet besloten om het STAP-budget te beëindigen. Het Rijk maakt hier vanaf 1 januari 2024 geen middelen meer voor vrij. Dit moet vanaf 2024 € 330 miljoen besparen.

HZC vindt – ondanks de kritiekpunten die er bestaan – het van belang dat er door de overheid ondersteunde scholingsmogelijkheden blijven bestaan. Met de huidige situatie op de arbeidsmarkt vindt ook het kabinet dat. Daarom bekijkt minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) de komende periode op welke manier zij dit kan blijven stimuleren.

Tot 1 januari 2022 was er een fiscale aftrek voor scholingskosten. Die regeling werd afgeschaft, omdat deze regeling nauwelijks gebruikt werd door ouderen, lager opgeleiden en mensen met een laag inkomen.

 

De overheid wilde dat iedereen van scholingsbudgetten gebruik kon maken en kwam in 2022 met het STAP-budget als vervanger. Het Ministerie van SZW zei daarover: Leren en ontwikkelen is voor iedereen van groot belang om duurzaam inzetbaar te blijven op de arbeidsmarkt, uitval door bijvoorbeeld werkloosheid te voorkomen en te investeren in de wendbaarheid van de Nederlandse economie. Daarvoor is het nodig dat de drempels die er waren voor het volgen van scholing werden weggenomen.

Het STAP-budget, zo blijkt uit de resultaten, zorgt ervoor dat iedereen scholing kan volgen om de arbeidsmarktpositie te verbeteren, mede doordat deelnemers van te voren geen kosten hoeven te maken. Dit maakt de regeling echter nog niet perfect.

Zo ziet HZC het als een gemis dat de aanvragen behandeld worden op volgorde van binnenkomst. Met de massale belangstelling betekende dat, dat tijdens werktijd de aanvraag gedaan moest worden om nog in aanmerking te komen. Ook zijn er betrekkelijk weinig studies in de technische sfeer. Maar nu de regeling nog maar net een jaar bestaat, is het voor HZC de vraag waarom niet gekozen is om de STAP-regeling op deze punten te verbeteren.

Ook vanuit het UWV wordt dat onderkend. “De STAP-regeling is altijd een lerende regeling geweest waarin het Ministerie van Sociale Zaken samen met UWV en andere partners de regeling continu aan het verbeteren is om problemen zoals de weinig arbeidsmarktgerelateerde cursussen in het register en misbruik door opleiders tegen te gaan,” aldus UWV-bestuursvoorzitter Maarten Camps.

Maar breed wordt de noodzaak van een voor iedereen bereikbare scholingsregeling onderkend. “Gooi oude schoenen niet weg, voordat je nieuwe hebt! Nu onstaat er onzekerheid over wat er volgend jaar mogelijk zal zijn”, aldus HZC. “Vanuit de gedachte dat de samenleving zich snel blijft ontwikkelen en daar ook steeds nieuwe vaardigheden voor nodig zijn, is het noodzakelijk dat mensen kunnen blijven leren.” HZC doet daarom de volgende oproep: “Laat per 1 januari geen gat vallen!!”

 

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op met de HZC Servicedesk. Je kunt bellen met 030-600 60 70 of mailen naar servicedesk@hzc.nl.