Buitenwerk? Controleer regelmatig op beginnende huidkanker!

16/05/2023

Tijdens het PAGO kijk ik vaak naar kale hoofden en dat is niet alleen wanneer ik in de spiegel kijk. Ik ga dan op zoek naar plekjes die veroorzaakt worden door de zon. Dit onderzoek is een onderbelicht onderdeel van het PAGO.  

Veel buitenwerkers worden langdurig blootgesteld aan de zon en dus ook aan de schadelijke UV-stralen. Deze zonnestralen kunnen de huid op korte termijn beschadigen door verbranding. Op langere termijn kan dit zelfs huidkanker worden. Het melanoom (vorm van huidkanker) krijgt veel aandacht, toch komt het relatief weinig voor. Bij buitenwerkers gaat het vaak om de typische zonneschade plekjes; ook wel actinische keratose benoemd.  

"Ik krab ze vaak gewoon met m’n nagel weg en dan ben ik er weer een tijdje vanaf." Hoor ik regelmatig als we zo’n plekje hebben ontdekt. Dat is dus niet de bedoeling!  

 

Hoe ziet het eruit? 

Actinische keratose zijn ruwe plekjes en deze zitten vaak op het gezicht, handen, onderarmen en dus op de schedel bij kale mensen. Het is meestal een asymmetrisch, huidskleurig plekje. Soms iets donkerder van kleur. De randjes zijn iets lichter en schilferen of hebben korstjes. Hier kan je dus lekker aan krabben en het kan een beetje jeuken.  

Het komt regelmatig voor, maar liefst 1 op de 3 mensen ouder dan 50 heeft dit soort ruwe plekjes van zonneschade en buitenwerkers nog veel vaker. 10% van de mensen die deze zonneschade heeft opgelopen, ontwikkelt een kwaadaardige vorm van huidkanker. De kans om deze "slechtere vorm" van huidkanker te krijgen neemt toe als je meer plekjes hebt.   

 

Wat zijn de meest gevaarlijke plekjes?

Je plekje heeft de neiging uit te groeien tot de slechtere vorm van huidkanker wanneer:  

  • Het groter is dan 1 cm 
  • Het met de tijd roder wordt 
  • Het regelmatig bloedt 
  • Het lijkt op een zweertje  

Houd je huid met regelmaat goed in de gaten, ook om de veranderingen te zien. Let niet alleen op jezelf, maar kijk ook eens naar je kale collega! Of nog beter, laat ernaar kijken door de huisarts of een dermatoloog. Iemand met getrainde ogen, zodat er op tijd een behandeling ingezet kan worden. Die zijn relatief simpel: bevriezen of smeren met een, speciale crème. en dergelijke.  

 

Jezelf controleren doe je zo

Je kunt heel eenvoudig zelf de plekjes controleren. Klik hier voor uitleg. 
Tip: maak een foto met een duimstok of meetlint naast het verdachte plekje en herhaal dit maandelijks. Dan zie je de verandering in uiterlijk, grootte en kan je je indien nodig op tijd laten behandelen.  

Een ezelsbruggetje om te voorkomen dat je zonneschade krijgt is: Weren, kleren, smeren!  
En dan vooral op die vleespet… 

 

Bron: Volandis