Geld of je leven: Uitslag poll ZZP

06/06/2023

In de maand april heeft de poll uitgestaan over zzp-schap in de bouw infra sectoren. De gestelde vraag was:

NPO radio1 maakt een programma over zzp'ers en medewerkers in loondienst in de bouw. Zij zijn benieuwd of het ook voorkomt dat mensen zijn gaan zzp-en en daarna terug in dienst zijn gegaan. Vul in wat voor jou van toepassing is:

De uitslag geeft aan dat ruim 6% van de leden vanuit zzp-schap terug in loondienst is gegaan en dat nog eens zo’n 3% overweegt dat te doen.

Deze uitkomst ligt in lijn met een landelijk onderzoek van de Intelligence Group uit 2022 onder zzp-ers in alle economische sectoren. Dat onderzoek wees uit dat 8% van de zzp-ers met een (v)mbo opleiding terug in loondienst wil. Onder theoretisch opgeleide zzp-ers is dat 11%.

 

Geld of je leven

In het NPO radio1 programma “Geld of je leven” van 1 juni jl. is HZC directeur Chris van Veldhuizen samen met HZC Lederaadslid Guus Baert in de uitzending geweest om te praten over de resultaten van de poll. Onder andere is daarbij gesproken over de twee hoofdredenen waarom werknemers gaan zzp-en: bewust voor ondernemerschap gekozen of er door omstandigheden door gedwongen, en de voor- en nadelen van het zzp-schap. Tevens is benoemd dat het zzp-schap op zich geen probleem hoeft te zijn, maar wel de wijze waarop regelmatig in de praktijk zzp-ers hun werk verrichten. Dan gaat het onder andere over het zich niet altijd houden aan de gangbare werkregels en werktijden van (medewerkers van) het bedrijf, de kwaliteit van het geleverde werk en over de tarieven en het zich niet goed verzekeren.  

 

De uitzending is ook online te beluisteren.