Meer mensen met zwaar beroep kunnen eerder stoppen met werken

02/06/2023

In steeds meer sectoren kunnen we met vervroegd pensioen. Dat betekent dat iemand met een zwaar beroep bijvoorbeeld drie jaar eerder kan stoppen met werken, maar daar wordt nauwelijks gebruik van gemaakt.

 

Eind vorig jaar maakten slechts vijftienduizend van de honderdduizenden werknemers gebruik van de regeling, blijkt uit cijfers van het UWV. Afspraken rondom die regeling zijn inmiddels opgenomen in driehonderd cao's. Zo kunnen werknemers in de zuivelsector met 35 dienstjaren gebruikmaken van de Regeling voor Vervroegde Uittreding (RVU). Hierdoor kunnen ze eerder stoppen met werken. In de oude cao konden de in totaal twaalfduizend werknemers in de zuivelsector pas na 45 dienstjaren gebruikmaken van die regeling. Ook in de bouw en de schoonmaakbranche bestaan zulke afspraken.

 

Verschillende regelingen

De RVU is bedoeld voor werknemers die een zware functie hebben en door de verhoging van de AOW-leeftijd niet in staat zijn om gezond tot de pensioengerechtigde leeftijd te werken. In twee op de drie cao-afspraken wordt die voorwaarde al gesteld om gebruik te kunnen maken van de regeling.

In drie kwart van de cao-afspraken wordt nog een voorwaarde gesteld om gebruik te kunnen maken van de regeling: de werknemer moet een minimumaantal dienstjaren in het bedrijf of de sector hebben gewerkt. Dat aantal loopt uiteen van 5 tot 25 jaar, met een gemiddelde van 18 dienstjaren.

In sommige cao's is geen algemene RVU afgesproken. Toch kan een bedrijf dan alsnog maatwerk leveren door werknemers tot drie jaar eerder uit te laten treden.

 

Contact HZC

Wil je aanvullende informatie of hulp bij de berekening of aanvraag van de regeling en/of het pensioen? Neem contact op met de Servicedesk, zij kunnen jou helpen met een pensioen gericht op jouw wensen. Dit kan telefonisch via: 030-6006070 of per mail via servicedesk@hzc.nl.

 

Bron: Nu.nl