HZC: 'Er is meer dan alleen substantiële loonsverhoging nodig'

26/07/2023

HZC-directeur Chris van Veldhuizen vindt een salarisverhoging alleen niet genoeg. Er moet ook beter worden gekeken naar het welzijn van de machinist.

Werkgevers in Nederland zijn van plan de salarissen volgend jaar te verhogen met 4,2 procent. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van het internationale adviesbureau WTW. In Nederland deden 703 bedrijven mee aan het salarisonderzoek.

Volgens het Salary Budget Planning Report van WTW zal de loonstijging volgend jaar een fractie zijn van de 4,6 procent waarmee de salarissen dit jaar gemiddeld stijgen. Een derde van de bedrijven zegt dat hun salarisbudget nu hoger is dan ze hadden voorzien. Maar het bureau concludeert ook dat salaris alleen niet voldoende zal zijn om werknemers aan boord te houden, laat staan binnen te halen. Werkgevers moeten meer werk maken van werkbeleving en sociale welvaart.

Chris van Veldhuizen onderschrijft het rapport: "Er is meer nodig is dan alleen salaris om talent aan te trekken en te behouden." Dat is ook te lezen uit een eigen enquête: "Een survey in juni dit jaar onder de HZC-leden wijst uit dat ze vrijheid en eigen invulling kunnen geven aan hun werk verreweg het meest belangrijk vinden voor hun werkbeleving. Met als goede tweede het zich gewaardeerd voelen."

 

Lees het volledige artikel op de website van BouwMachines

Dit artikel uit BouwMachines krijg je cadeau van HZC. Via bovenstaande link kan je het lezen voor een periode van 72 uur. Binnen deze 72 uur kan je dit artikel onbeperkt lezen totdat de link niet meer geldig is. Wil je een artikel na deze 72 uur nog lezen, maak dan een gratis account aan of kies voor een abonnement.