STAP-budget keert terug, maar 1.000 euro voor mindfulness kan niet meer

04/09/2023

Het loket voor het STAP-budget, een potje van de overheid voor studiekosten, gaat op 18 september voor de vierde keer open. Om misbruik te voorkomen kan de subsidie van 1.000 euro alleen voor erkende opleidingen worden aangevraagd.

 

Het budget is bedoeld om werkenden en werkzoekenden te helpen hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Alleen voor door de overheid erkende opleidingen kun je subsidie aanvragen. Dit komt neer op hbo-bachelors, hbo-masters, mbo-opleidingen en verkorte versies daarvan.

De voorwaarden zijn strenger dan bij vorige rondes, toen er signalen binnenkwamen over misbruik van het opleidingsbudget. "Opleidingen die dit keer buiten de boot vallen, zijn opleidingen die zich richten op persoonlijke ontwikkeling, zoals mindfulness en persoonlijke effectiviteit", zegt een woordvoerder van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

 

Het totale budget is deze keer rond de 10 miljoen euro. Voorgaande keren zat er 34 miljoen en 20 miljoen euro in de pot. Dit was binnen enkele uren op. "Of het deze keer weer zo snel gaat, is moeilijk in te schatten", zegt de woordvoerder. "Er is minder budget beschikbaar voor een beperkter scholingsaanbod."

Het aanvraagtijdvak loopt van 18 september tot 14 november. Daarna volgt nog een laatste ronde van 15 november tot 31 december. Omdat er bezuinigd wordt, wordt het STAP-budget volgend jaar helemaal geschrapt.

 

Bron: Nu.nl