Hard werken oké, hoge werkdruk nee!

30/11/2023

Niks mis met hard werken, want projecten zijn niet zomaar klaar. Juist in de afbouwfase worden de puntjes op de i gezet om een goed eindresultaat te behalen. Maar er is een verschil tussen hard werken en een hoge werkdruk ervaren. Wordt het werk je te veel? Ervaar jij regelmatig stress en lukt het niet meer om energiek en uitgerust aan een nieuwe werkdag te beginnen? Dan is het tijd om aan de bel te trekken, want hard werken hoort niet te voelen als werkdruk en stress.

Aanhoudende werkdruk en stress kunnen serieuze gevolgen hebben voor je gezondheid. Het kan bijvoorbeeld leiden tot lichamelijke en mentale problemen. Denk aan hoofdpijn, vermoeidheid en moeite met (in)slapen. Werkdruk kan ook invloed hebben op je geestelijke gezondheid en leiden tot angst en somberheid. Dit kan niet alleen onze werkprestaties beïnvloeden, maar ook de samenwerking met collega’s en de werk-privé balans verstoren.

Gelukkig zijn er stappen die je kunt nemen om te zorgen dat het niet zover komt. Als je jezelf afvraagt of jij te veel werkdruk en of stress ervaart, doe dan de stress-test. Dit is een soort gezondheidscheck voor je geest. Het laat zien hoeveel stress je ervaart en of het tijd is om hulp te zoeken. De hulp die Volandis biedt is kosteloos. Op de stresspagina vind je meer informatie over de verschillende soorten hulp die je kunt krijgen.

 

Zelf aan de slag

Daarnaast kun je zelf ook dingen doen en dat hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Ontspanningsoefeningen kunnen bijvoorbeeld heel goed werken om een hectische dag achter je te laten. Ook het delen van werkdruk en stress met je leidinggevende, je partner of een goede vriend(in) kan een positieve invloed hebben. Bespreek met elkaar wat de mogelijke oorzaak is en kijk of je daar goede maatregelen voor kunt treffen.

Wil je geen stresstest doen, maar liever direct een bouwarts spreken dan kan dat uiteraard ook. Klik hier om een afspraak in te plannen bij één van de gecontracteerde arbodiensten van Volandis. Je bespreekt je klachten en de mogelijkheden die stress/werkdruk verhelpen of voorkomen. Dit spreekuur is kosteloos en valt binnen het preventiezorgpakket. 

Benieuwd naar alle mogelijkheden? Je vindt hier alle informatie of kijk deze video over werkstress.

 

Bron: Volandis