SOOB-premie vanaf 2023 van je bruto loon ingehouden

10/01/2024

SOOB, Stichting Opleidings- en Ontwikkelingsfonds Beroepsgoederenvervoer, is het opleidings- en ontwikkelingsfonds voor werknemers in de transport- en logistieke sector. Wanneer je werkgever is aangesloten bij het SOOB-fonds, kom je aanmerking voor subsidie vanuit SOOB voor het volgen van opleidingen en trainingen. Hiervoor moet je werkgever een premie afdragen aan SOOB. Een deel daarvan mag hij inhouden op je loon.

 

Voorheen was het fiscaal niet akkoord dat de SOOB-premie van je brutoloon afgehaald werd (waardoor je een lager heffingsloon krijgt en ietsje minder inkomstenbelasting hoeft te betalen). De premie werd dus op je nettoloon ingehouden. Eind 2023 besloot de Belastingdienst dat de SOOB-premie met terugwerkende kracht alsnog een bruto-premie is. Hierdoor mag de premie vanaf 2018 wel van je brutoloon worden ingehouden. Dit betekent dat je een belastingteruggave kunt aanvragen over de jaren 2019 tot en met 2023.

 

Fiscaal voordeel

Dit levert je dus een klein stukje fiscaal voordeel op. Als je al aangifte inkomstenbelasting hebt gedaan over de jaren 2019 tot en met 2022, dan kun je deze aangiften overschrijven met nieuwe informatie. Overigens gaat dit niet enorme teruggaven opleveren, maar ook weer niet helemaal niets. Het gaat gemiddeld om een voordeeltje van 15 tot 20 euro per jaar. Wanneer je dit de moeite waard vindt, kun je bij onze Servicedesk informatie opvragen over hoe je dit fiscaal bij de aangiften kunt corrigeren.

Wil je aan deze klus beginnen, dan kun je dat het beste dit jaar doen (2024). Want wacht je langer, dan verjaren de jaren (in elk geval die van 2019). Je kunt je belastingaangifte kan namelijk maximaal 5 jaar met terugwerkende kracht overschrijven. Hiervoor moet je wel via loonstroken kunnen aantonen welke bedragen je werkgever jaarlijks aan SOOB-premie heeft ingehouden op je nettoloon, in de jaren 2019, 2020, 2021 en 2022.

Wil je meer informatie over dit onderwerp? Neem contact op met de Servicedesk.