Bewust, maar ook ónbewust veilig!

20/02/2024

De Bewust Veilig-dag 2024 komt steeds dichterbij! Al meer dan 650 bedrijven doen mee en besteden op 27 maart extra aandacht aan veilig en gezond werken. Hoe ze dat doen, bepalen ze zelf, maar in ieder geval staan de gevaren op het werk én mogelijke maatregelen centraal. Meer informatie daarover lees je ook dit jaar weer in de Bewust Veilig-krant. Deze is nú gratis te downloaden en zelf te printen via www.bewustveilig.com/krant/!

 

Acht veiligheidsonderwerpen

In de Bewust Veilig-krant komen dit jaar acht onderwerpen aan bod. Lezers krijgen praktische tips over bijvoorbeeld werken op hoogte of gevaarlijke stoffen. Maar ze lezen ook hoe je samen een zo veilig mogelijke werkomgeving creëert. Daarmee sluit de krant aan op het thema van dit jaar: veiligheid versterkt als je samenwerkt! Hieronder lichten we het onderwerp Bewust én onbewust veilig nader uit. Je kunt deze pagina ook als Pdf downloaden onder Documenten.

 

Bewust én onbewust veilig

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Toch zijn we ons 95% van de tijd niet bewust van de risico’s die leiden tot ongelukken. Een groot deel van ons werk gaat namelijk ‘onbewust’. In theorie weet je vaak wel hoe je je werk veilig en gezond houdt, maar denk je er in de praktijk ook altijd aan? Met de volgende tips houd je jezelf en je collega’s bewust én onbewust veilig!

 

1. Herhalen, herhalen en nog eens herhalen

Zie je een collega zonder helm werken, of zich niet aan de veiligheidsinstructies houden? Spreek hem of haar hierop aan. En als hij of zij dit opnieuw vergeet, zeg het dan nog eens. Door herhaling zorgen we dat er continu onbewust een veiligheidszaadje wordt geplant.

 

2. Verandering door middel van eigen regie

Zeg nou zelf; als iemand van kantoor jou iets oplegt - iemand die je nauwelijks op de werkvloer ziet - dan neem je oplossingen toch minder snel over? Kom daarom zelf ook met ideeën om veiliger en gezonder te werken. En praat met je collega’s over jullie ervaringen. Zo komen jullie misschien samen tot de beste oplossingen

 

3. Positieve feedback

Iedereen wil zijn of haar werk goed en veilig uitvoeren. In ruil daarvoor zoek je bevestiging dat je het goed doet. Het maakt iemand trots om te horen dat 80% van de medewerkers de veiligheidsmaatregelen opvolgt, en dat jij bij die 80% hoort. De overige 20% voelt zich waarschijnlijk ook aangesproken. Geef dus ook eens een complimentje als jouw collega veilig werkt. Dat resulteert er vaak in dat hij of zij de volgende keer toch maar wel die bouwhelm opzet. 

 

4. Goed ambassadeurschap doet volgen

Kuddegedrag. Op de werkvloer vertonen we het allemaal. We kopiëren elkaars gedrag. En er is altijd wel iemand binnen je werk waar mensen tegenop kijken. Als diegene nu een fantastische ambassadeur is voor veilig en gezond werken, dan nemen velen vanzelf zijn of haar goede gedrag over. Wellicht ben jij degene waar een collega tegenop kijkt. Wees dus zelf altijd het goede voorbeeld!

 

Nieuwe routines opbouwen!

Alles bij elkaar zijn bovenstaande punten stuk voor stuk duwtjes in de goede richting. Opvolging ervan zorgt onbewust voor nieuwe routines waardoor we wederom onbewust veiliger en gezonder gaan werken. Om dat te bereiken moeten we wel met z’n allen bewust aan de slag.

 

Lees meer op de website Bewust Veilig