Waarom de roetfilterregel logisch is en ook gehandhaafd gaat worden

27/02/2024

Het is duidelijk dat er weerstand is tegen de werkinstructie van de arbeidsinspectie, die onmiddellijke naleving van roetfilterplaatsing op kleinere materieel voorschrijft. Maar wat vinden de werknemers, de mannen en vrouwen die met en bij dieselmachines aan het werk zijn?

Chris van Veldhuizen, directeur van vakvereniging Het Zwarte Corps (HZC) snapt dat de sector erdoor is overvallen. “Het was chique geweest als de arbeidsinspectie eerst om de tafel was gegaan met belangenvertegenwoordigers, om de praktische uitvoerbaarheid af te stemmen”.

 

Stand van de techniek

Wel vindt Van Veldhuizen dat de maatregel terecht is. “De arbeidsinspectie volgt bij dit soort maatregelen altijd de stand van de techniek. Op het moment dat deze zodanig ontwikkeld is dat inzet ervan leidt tot verbetering van arbeidsomstandigheden die vastliggen in de wet, gaan ze dat dus ook invoeren.” Met andere woorden: de technologische stand is nu zo ver, dat ook kleinere machines voorzien kunnen worden van roetfilters. “Het is dezelfde reden waarom in 2030 kleiner materieel elektrisch moet zijn en groot materieel nog niet: ze volgen de stand van de techniek en groter materieel is tegen die tijd nog niet zo ver. In die zin zijn de beslissingen echt niet onredelijk: ze zijn gebaseerd op gedegen onderzoek naar wat mogelijk is.”

Als vertegenwoordiger van deze branche staat Van Veldhuizen dan ook achter “deze spiegel die voorgehouden wordt”. Ageren tegen de wetgeving is een vorm van kortetermijndenken. “Gezonde werknemers zijn ook belangrijk: ziek personeel kost op jaarbasis ontzettend veel.” Meer dan een roetfilter in ieder geval. Het argument van de hoge investeringskosten speelt bij een partij als de arbeidsinspectie ook geen rol, tenzij je kunt aantonen dat het aanschaffen van de roetfilters leidt tot faillissement van je bedrijf.

 

Lees het volledige artikel op de website van BouwMachines

Dit artikel uit BouwMachines krijg je cadeau van HZC. Via bovenstaande link kan je het lezen voor een periode van 72 uur. Binnen deze 72 uur kan je dit artikel onbeperkt lezen totdat de link niet meer geldig is. Wil je dit artikel na deze 72 uur nog lezen, maak dan een gratis account aan of kies voor een abonnement.