Alarm om veiligheid wegwerkers: 'Sluit snelwegen volledig af!'

25/03/2024

Sluit tijdens wegwerkzaamheden de snelweg volledig af: dat is de dringende oproep van Bouwend Nederland in een poging om voor meer veiligheid op de werkplek te zorgen. Een weekend met meerdere incidenten waarbij hardrijders de veiligheid van wegwerkers in gevaar brachten, heeft de organisatie ertoe aangezet de alarmbel te luiden. 

 

Zes bestuurders verloren hun rijbewijs wegens te snel rijden op de A58, en een geval van een dronken bestuurder die met 200 km/u langs werkzaamheden scheurde, wordt bij Omroep Brabant door veiligheidsspecialist Ronald van der Sanden bestempeld als "poging tot doodslag".

De angst onder wegwerkers neemt toe, met dagelijkse agressie-incidenten waarbij ze worden uitgescholden en bekogeld met blikjes en zelfs glazen flessen. "Het is vragen om ongelukken", stelt Van der Sanden.

 

Wat vindt Nederland?

Nog geen kwart van de mensen steunt het voorstel om de snelwegen af te sluiten bij wegwerkzaamheden, blijkt uit cijfers van het Hart van Nederland-panel. 70 procent is tegen, 22 procent steunt het voorstel.

Daar staat tegenover dat zeker de helft van de deelnemers aan het panel wel eens te hard rijdt bij wegwerkzaamheden. Bijna de helft, 47 procent, zegt te hard te rijden maar alleen als er geen mensen aan het werk zijn, 50 procent rijdt nooit te hard bij werkzaamheden. 3 procent zegt vrijwel altijd te hard te rijden, ook als er mensen aan het werk zijn.

 

Snelheidslimieten overschrijden

Hij dringt aan op het volledig afsluiten van wegen om zo de veiligheid en kwaliteit van het werk te verbeteren. Hij benadrukt dat 85 procent van de bestuurders de snelheidslimieten overschrijdt, wat wijst op een groter probleem dan enkele overtreders.

Als tijdelijke maatregel wil Bouwend Nederland meer toezicht bij werkzaamheden, waaronder het gebruik van mobiele flitspalen, in afwachting van een meer structurele oplossing.

 

Bekijk de video en luister het interview met Chris van Veldhuizen van Vakvereniging HZC via de website van Hart van Nederland.

 

Bron: Hart van Nederland