Onderhandelingsresultaat Metalektro bereikt

14/05/2024

Werkgeversvereniging FME en de vakbonden FNV Metaal, CNV, De Unie en VHP2 hebben 13 mei een akkoord bereikt voor vernieuwing van de collectieve arbeidsovereenkomsten (cao's) in de Metalektro. De nieuwe cao's Basis en HP hebben een looptijd van 1 juni 2024 tot en met 31 december 2025. De nieuwe cao A+O loopt van 1 januari 2025 tot en met 31 december 2025. FME en de vakbonden leggen het onderhandelingsresultaat nu ter goedkeuring voor aan hun leden.

 

Tijdens de looptijd van de cao worden de lonen in drie stappen met in totaal 9% verhoogd (2,75% per 1 juni 2024, 3,25% per 1 januari 2025 en 3% per 1 juni 2025). De tijdelijk hogere werkgeversbijdrage aan de pensioenpremie wordt afgebouwd en vervalt per 1 januari 2025. De RVU (Regeling Vervroegd Uittreden) wordt onder voorwaarden voortgezet tot 2031.

 

Aantrekkelijke sector

In het onderhandelingsresultaat zijn ook afspraken gemaakt om de sector landelijk en regionaal beter op de kaart te zetten. Daarmee worden de eerder gemaakte afspraken in de Strategische agenda verder ingevuld. Daarnaast komt er een campagne om meer vrouwen toe te laten treden tot en te behouden voor de sector. In het kader van een andere pijler uit die Strategische agenda (‘leven lang ontwikkelen’) worden vervolgstappen gezet voor een skillpaspoort, Technohubs, de Smartmakers Academy en het Aanvalsplan Techniek.

 

Duurzame inzetbaarheid

In de komende cao-periode zal een campagne over de combinatie van werk en mantelzorg worden ontwikkeld. Uit de onlangs afgesloten pilot blijkt dat zowel werkgevers als werknemers behoefte hebben aan het bespreekbaar maken van mantelzorg als aan maatwerkafspraken. De eerder gelanceerde initiatieven ‘financieel fit’, loopbaancoaches en opleidingsvouchers worden voortgezet, evenals het project 5xBeter. Tot slot hebben partijen afgesproken om onderzoek te doen naar de ouderenregelingen als basis voor een toekomstig duurzaam inzetbaarheidsbeleid.

 

Bron en volledige onderhandelingsresultaat: Raad van overleg cao Metalektro