Vakantiewerk? Dit zijn de regels

18/06/2024

De zomerperiode komt eraan. Een mooie gelegenheid om wat extra’s bij te verdienen. Maar er zijn beperkingen wanneer je nog geen 18 bent. Werkgevers mogen je alleen werk laten doen dat je aankunt en past bij je ontwikkeling. Daarnaast moeten ze zorgen voor voldoende toezicht en begeleiding van een leidinggevende. Er zijn dus regels, als je vakantiewerk wilt doen.

 

De standaardregels voor de verschillende leeftijden zijn:

 

12 jaar en jonger

Je mag nog niet werken

 

13, 14 of 15 jaar

Een aantal lichte werkzaamheden zijn toegestaan. Hierbij kun je denken aan voertuigen wassen, lichte hand- en spandiensten of opruimen. Ben je 13 of 14, dan moet er altijd directe toezicht zijn. Als je 15 bent mag je wel zelfstandig werken, maar wel nog steeds met toezicht in de buurt.

 

16 of 17 jaar

Wanneer je 16 of 17 bent, mag je alle werkzaamheden uitvoeren. Toch zijn er nog wel wat wettelijk beperkingen. Op deze leeftijd mag je nog niet werken met giftige stoffen of stoffen die slecht zijn voor je gezondheid.  Een lawaaiige werkplek is uit den boze en werkzaamheden waarbij je te maken hebt met veel trillingen is ook verboden.

 

Op de website van Stigas lees je meer over wat wel en niet mag als je als jongere aan het werk gaat.  Check welke specifieke regels er zijn binnen jouw sector: