Je arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd kan eindigen door opzegging door werkgever (na toestemming van het UWV), door opzegging door jou als werknemer, door ontbinding door de kantonrechter, door overlijden en met wederzijdse instemming van zowel werkgever als werknemer. In dit laatste geval wordt er een zogenaamde vaststellingsovereenkomst opgemaakt, die door beide partijen moet worden ondertekend. Soms wordt hij ook wel beëindigingsovereenkomst genoemd.
De vaststellingsovereenkomst moet voldoen aan de eisen die het UWV stelt. Alleen in dat geval bestaat er recht op een WW-uitkering. Dus ook al heb je door het ondertekenen van de vaststellingsovereenkomst ingestemd met je ontslag. Dan hoef je niet altijd bezorgd te zijn dat je geen recht op een WW-uitkering hebt.
Eisen
In de vaststellingsovereenkomst moet expliciet worden vermeld dat het initiatief voor de beëindiging afkomstig is van je werkgever en wat de reden daarvan is. Ook moet er expliciet instaan dat jou als werknemer geen verwijt valt te maken. Maar ook dat er geen sprake is van een ontslag op staande voet. Ook mag er geen sprake zijn van ziekte, in ieder geval niet zolang je nog niet 2 jaar ziek bent. Probeert je werkgever je dienstverband te beeindigen tijdens ziekte? Neem dan gelijk contact met ons op.
Laat je vaststellingsovereenkomst controleren
Omdat lang niet alle vaststellingsovereenkomsten die werkgevers opstellen, voldoen aan deze eisen, adviseren wij je om nooit de vaststellingsovereenkomst gelijk te ondertekenen. Je kunt gerust aangeven dat je bedenktijd nodig hebt, dit is heel normaal. Laat dan eerst je vaststellingsovereenkomst door ons controleren. Wij kunnen beoordelen of de overeenkomst aan alle eisen voldoet. Wij checken of wel de volledige opzegtermijn in acht is genomen, of de aangeboden ontslagvergoeding wel correct is en of er geen sprake is van arbeidsongeschiktheid. Vaak formuleren we een eventueel tegenvoorstel naar je werkgever. Verder denken we met je mee of je überhaupt wel de vaststellingsovereenkomst moet ondertekenen.
Spijt na tekenen
Als de vaststellingsovereenkomst eenmaal ondertekend is, kan je dit binnen 2 weken na ondertekening terugdraaien. Dit kan zelfs nog tot 3 weken na ondertekening herroepen worden, als je werkgever je niet op deze mogelijkheid gewezen heeft.
Heb je een vaststellingsovereenkomst ontvangen en wil je deze door ons laten checken? Of heb je nog vragen? Neem dan zo snel mogelijk contact op met de Servicedesk via
se*********@hz*.nl
of 030 – 6006070.