Offshore

Cao's in de offshore

De offshore heeft als sector geen eigen cao. In plaats daarvan zijn er meerdere bedrijfs-cao’s. Bij een bedrijfs-cao maakt het bedrijf samen met werknemersorganisaties afspraken over de arbeidsvoorwaarden. Denk hierbij aan afspraken over de hoogte van je loon en toeslagen, het aantal vakantiedagen, overwerk en de pensioenregeling. Deze cao’s kun je onderaan de pagina downloaden.

Op deze cao-pagina vind je verder de meest gestelde vragen en het laatste nieuws uit de sector en belangrijke downloads. Heb jij na het lezen van deze informatie toch nog vragen, neem dan contact met ons op.

Naar het archief

HZC in de offshore

Invloed op jouw arbeidsvoorwaarden

Binnen de offshore-sector is HZC direct en indirect betrokken bij de arbeidsvoorwaarden. Meestal is dit in de de vorm onderhandelingen over een bedrijfs-cao, zoals bij Onstream. Uiteraard bespreken we hier de hoogte van de beloningen, maar bijvoorbeeld ook het aantal weken waarop werknemers op en af moeten. En de steeds meer toegepaste multifunctionele inzetbaarheid van personeel vanwege personeelskrapte in de sector. Onze leden hebben een duidelijke mening over deze en andere punten. En deze mening nemen we uiteraard mee naar de onderhandelingstafel.

 

Invloed op jouw arbeidsomstandigheden

HZC heeft niet alleen een directe invloed doordat we aan de onderhandelingstafels zitten bij offshorebedrijven. Ook hebben we invloed door onze deelname aan de overleggen met werkgeversbracheorganisaties als ElementNl. En we zijn een zeer actieve speler binnen het overleg van het SODM (staats Toezicht op de Mijnen), waarbij zowel werkgevers- en werknemersorganisaties als de overheid zelf zijn aangesloten.

Tijdens deze overleggen komen de arbeidsomstandigheden ruim aan bod. De veiligheid op zee en op platforms dan ook regelmatig het onderwerp van gesprek. Zo ook hoe werknemers onveilige situaties op een anonieme manier kunnen melden, zonder daar zij hier later nadelige gevolgen van te ondervinden. Of hoe de veiligheid gewaarborgd blijft op een platform waar veel verschillende nationaliteiten moeten samenwerken. Belangrijke punten, waaraan we graag een steentje bijdragen.

Ontdek de voordelen van ons lidmaatschap
Zekerheid dat je contract goed geregeld is
Advies over werk, stage en pensioen
Juridische hulp zonder gedoe
Ondersteuning tijdens je loopbaan
Snel antwoord op al je vragen

Veelgestelde vragen

Bouw ik vakantiedagen op tijdens ziekte?

Ja, gelukkig is het wettelijk afgesproken dat je vakantiedagen opbouwt tijdens ziekte. Het is ook mogelijk om vakantiedagen op te nemen tijdens ziekte. Wil je hier meer over weten? Neem dan hier een kijkje. Voor vragen kun je terecht bij de Servicedesk.

 

Heb ik een proeftijd?

Je hebt alleen een proeftijd als dit schriftelijk is afgesproken. Staat je proeftijd niet in je contract? Dan heb je geen proeftijd. Ben je hier niet zeker van? Laat de Servicedesk meekijken. Zo kom je nooit voor een vervelende verrassing te staan.

Hoe weet ik of mijn loonstrook klopt?

Elk bedrijf gebruikt een andere loonstrook, niet zo gek dus dat veel mensen niks snappen van hun loonstrook. Geen probleem, wij kunnen je helpen met een loonstrook controle. Je hoeft alleen je loonstrook en je weekstaten toe te sturen en de Servicedesk kan jouw loonstrook controleren. Zo weet je zeker dat alles goed zit.

Kan ik op staande voet ontslagen worden?

Als er sprake is van een dringende reden, dan kun je inderdaad ontslagen worden op staande voet. Het gaat bijvoorbeeld om:

  • Stelen;
  • Fraude;
  • Seksuele intimidatie;
  • Mishandeling;
  • Werkweigering.

Als je bent ontslagen op staande voet, dan heb je geen recht op een WW-uitkering. Ook heb je geen recht op een transitievergoeding. Ben je ontslagen op staande voet? Neem dan zo snel mogelijk contact met ons op. Als lid van HZC heb je recht op ondersteuning, ook als je bent ontslagen op staande voet.

 

Heb ik altijd recht op een ontslagvergoeding/transitievergoeding?

Je hebt niet altijd recht op een ontslagvergoeding, maar wel heel vaak. Neem je zelf ontslag? Dan heb je geen recht op een ontslagvergoeding. Krijg je ontslag? Dan heb je in de meeste gevallen wel recht op een ontslagvergoeding. Maar dat heb je niet als je wordt ontslagen op staande voet.

In veel gevallen moet de ontslagvergoeding nog apart worden afgesproken, dit kan bijvoorbeeld via een beëindigingsovereenkomst. Wil je zeker weten dat jouw beëindigingsovereenkomst goed in elkaar zit? En dat je krijgt waar je recht op hebt? Laat de overeenkomst controleren door de Servicedesk.

Hoe hoog is mijn loon tijdens ziekte?

In veel cao’s is afgesproken dat je het eerste ziektejaar recht hebt op 100% van je loon. Maar soms is er een ander percentage afgesproken in je cao of arbeidsovereenkomst. Ditzelfde geldt voor het tweede ziektejaar, vaak is dit 70% van je normale loon. Wat jouw loon hoort te zijn, kun je navragen bij de Servicedesk.

Downloads Offshore

Dé bond voor echte vakprofessionals

HZC behartigt de collectieve en individuele belangen van vakprofessionals in de bouw, grondverzet, wegenbouw, loonwerk, railinfra, waterbouw, gww-sector, afval en recycling, verticaal en horizontaal transport, landbouw, metaal, cultuurtechnische werken, funderingswerk en offshore.

Ontdek de voordelen van ons lidmaatschap

Profiteer van onder meer
Zekerheid dat je contract goed geregeld is
Juridische hulp zonder gedoe
Ondersteuning tijdens je loopbaan
Advies over werk, stage en pensioen
Snel antwoord op je vragen