Groen, Grond en Infrastuctuur

Cao Groen, Grond en Infrastructuur

De sector Groen, Grond en Infrastructuur (GGI) heeft een eigen cao. Hierin zijn de afspraken opgenomen die werkgevers en werknemers samen hebben gemaakt. Denk hierbij aan afspraken over de hoogte van je loon en toeslagen, het aantal vakantiedagen, overwerk en de pensioenregeling. De huidige cao loopt van 1 januari 2024 tot en met 31 december 2024. Deze cao kun je onderaan de pagina downloaden.

 

Op deze cao-pagina vind je verder de meest gestelde vragen over de cao GGI, het laatste nieuws uit de sector en belangrijke downloads. Heb jij na het lezen van deze informatie toch nog vragen over de cao GGI, neem dan contact met ons op.

Nieuws over jouw cao

Naar het archief
Naar het archief

HZC in de Groen, Grond en Infrastructuur

 Invloed op jouw arbeidsvoorwaarden

Werk je in de GGI-sector, dan vertegenwoordigen wij ook jouw belangen. Want we oefenen direct invloed uit op de arbeidsvoorwaarden binnen deze sector door actief deel te nemen aan cao-onderhandelingen. We zorgen ervoor dat er afspraken worden gemaakt over lonen, werktijden, pensioenregelingen en andere arbeidsvoorwaarden. Ben je HZC-lid, dan heb je stemrecht over deze afspraken en daarmee dus invloed op de cao. Natuurlijk zetten we ons in voor een eerlijke beloning, maar ook voor goede secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals veiligheidsmaatregelen en opleidingsmogelijkheden. Hierdoor verstreken we jouw positie en die van je collega’s en bevorderen we de werkomstandigheden in de GGI.

 

Invloed op jouw arbeidsvoorwaarden

Ook hebben we een directe invloed op de arbeidsomstandigheden binnen de GGI-sector. Samen met werkgevers werken we aan een steeds veiligere en gezondere werkomgeving. En we zorgen ervoor dat dit ook zo blijft. We richten ons het verbeteren van de werkomstandigheden door aandacht te vragen voor zaken zoals ergonomie, veiligheid op de werkplek en het voorkomen van ongevallen. We pleiten voor het gebruik van een beschermende uitrusting en het naleven van veiligheidsprotocollen.

 

Invloed op jouw sector

Naast arbeidsvoorwaarden en arbeidsomstandigheden houden we ons ook bezig met imagoverbetering van de sector, waarmee we de instroom van nieuwe medewerkers kunnen bevorderen. We maken de sector aantrekkelijker voor jong talent door voorlichting te geven, opleidingsmogelijkheden te promoten en de veelzijdigheid van het werk te benadrukken. En we werken samen met Cumela, onderwijsinstellingen en bedrijven om stages en leerwerktrajecten te ontwikkelen. Voor leden en toekomstige leden is dit van groot belang, omdat een positief imago en een goede instroom bijdragen aan de continuïteit en groei van de sector, wat uiteindelijk gunstig is voor werkzekerheid en carrièrekansen.

Deelname van HZC in de Groen, Grond en Infrastructuur

Sectorcommissie GGI

Paritaire commissie GGI

Instroom Onderwijs

Stigas

Bedrijfs Tak Groep GGI

KBG GGI (HZC-commissie)

Leer Op Leidingen

Seniorenregeling GGI

Pensioenfonds BPL

Mooi Vak Man

Cao Colland

Groenpact

Wat we je aanbieden
Antwoord op jouw vragen over de GGI
Controle van je contract
Inspraak in je arbeidsvoorwaarden
Hulp bij ontslag, conflicten met je werkgever en andere kwesties
Begeleiding bij je loopbaan

Veel gestelde vragen binnen de cao GGI

Wat verdient een machinist in de GGI-cao?

Als machinist in de GGI-cao kun je in drie verschillende functieschalen zitten, afhankelijk van je werkzaamheden. Dit kan verschillen van functieschaal C, D of zelfs E. De Servicedesk kan jou precies vertellen wat het loon is dat je minimaal moet verdienen. Ben je alvast benieuwd naar de loonschalen? We hebben ze hier voor je klaargezet.

Heb ik recht op reisuren in de GGI-cao?

Je hebt recht op reisuren als je van je woning naar de plek van werkzaamheden rijdt. Je hebt ook recht op reisuren als “de zaak” de opstapplaats is. Van de heenreis en terugreis wordt telkens  maximaal één uur aangemerkt als reistijd. Reis je langer dan één uur? Dan wordt de extra reistijd gerekend tot de arbeidstijd (eventueel overwerk).

Maar niet alle reistijd worden vergoed, je hebt ook een stukje “eigen tijd”. Het eerste half uur van de heenreis en het eerste half uur van de terugreis worden niet vergoed. De reisuren die overblijven worden betaald tegen 100% van je loon.

Wat is de werkweek in de GGI-cao?

Sinds 2021 mag dit zowel standaard 38 uur per week als 40 uur per week. De werkweek is belangrijk voor de telling van overuren. Heb je een werkweek van 38 uur? Dan je overuren boven de 7,6 uur per dag. Bij een werkweek van 40 uur is dit boven de acht uur per dag.

Heb je nu een contract van 38 uur per week en wilt je werkgever dit omzetten naar 40 uur per week? Laat dit voorstel eerst door ons checken voordat je hiermee akkoord gaat. Zo weet je zeker dat jouw loon goed is afgesproken.

Op welke feestdagen heb ik recht in de GGI-cao?

In de GGI-cao is er afgesproken dat je recht hebt betaald verlof tijden de erkende algemene en christelijke feestdagen. Het gaat om de volgende dagen:

  • 1e en 2e Kerstdag
  • Nieuwjaarsdag
  • 2e Paasdag
  • 2e Pinksterdag
  • Hemelvaartsdag
  • De (doordeweekse)dag waarop Koningsdag wordt gevierd

Moet je werken op een erkende feestdag? Dan krijg je 100% betaald bovenop je normale loon.

Wat houdt de seniorenregeling van de GGI-cao in?

Je kunt tien jaar voor je AOW-leeftijd gebruik maken van de seniorenregeling. Je kunt dan één dag in de week minder te gaan werken (80%) tegen een loondoorbetaling van 90%. Ook je pensioenopbouw wordt verlaagd naar 90%. Je kunt door de Servicedesk laten berekenen wat dit betekent voor je netto inkomen.

Maar de regeling is uitgebreid, je kunt drie jaar voor je AOW-leeftijd drie dagen gaan werken (60%) tegen 85% loon.

 

Wat is mijn opzegtermijn in de GGI-cao?

Als je je baan op wilt zeggen bij je werkgever, dan heb je een opzegtermijn van één maand. Je moet tegen het einde van de loonperiode opzeggen, dit kan een maand zijn of een 4-wekenperiode. Daarna gaat je opzegtermijn in. Het is goed om eerst mondeling opzeggen en direct daarna een brief of een mail te sturen ter bevestiging en vragen om een ontvangstbevestiging.

Heb je een tijdelijk contract? Dan is het goed om eerst te checken of er in jouw tijdelijke contract de optie staat om tussentijds op te zeggen. Staat dit er niet? Dan zou je helaas tot het einde van het contract moeten blijven werken.

Bestaat de overbruggingsregeling in de GGI-cao nog?

Per 1 januari 2023 is de overbruggingsregeling in de GGI-cao definitief gestopt. Er konden al sinds 2017 geen nieuwe contracten afgesproken met de overbruggingsregeling. Maar nu is de regeling dus ten einde.

Ben ik vrij op 5 mei?

5 Mei is een officiële feestdag, maar die ben je niet standaard vrij. Sinds 2017 is deze dag in de GGI niet meer standaard doorbetaald. Daarvoor is er een extra vakantiedag voor in de plaats gekomen. Je kunt natuurlijk wel vrij nemen als je dat zou willen.

Downloads voor de sector GGI

Navigeer naar een andere sector

HZC behartigt de collectieve en individuele belangen van vakprofessionals in de bouw, grondverzet, wegenbouw, loonwerk, railinfra, waterbouw, gww-sector, afval en recycling, verticaal en horizontaal transport, landbouw, metaal, cultuurtechnische werken, funderingswerk en offshore.

Ontdek de voordelen van ons lidmaatschap

Profiteer van onder meer
Zekerheid dat je contract goed geregeld is
Juridische hulp zonder gedoe
Ondersteuning tijdens je loopbaan
Advies over werk, stage en pensioen
Snel antwoord op je vragen