Cao Bouw en Infra

Cao Bouw & Infra

De sector Bouw & Infra heeft een eigen cao. Hierin zijn de afspraken opgenomen die werkgevers en werknemers samen hebben gemaakt. Denk hierbij aan afspraken over de hoogte van je loon en toeslagen, het aantal vakantiedagen, overwerk en de pensioenregeling. De huidige cao Bouw & Infra loopt van 1 januari 2024 tot en met 31 december 2024. Deze cao kun je onderaan de pagina downloaden.

Op deze cao-pagina vind je verder de meest gestelde vragen over de cao Bouw & Infra, het laatste nieuws uit de sector en belangrijke downloads. Heb jij na het lezen van deze informatie toch nog vragen over de cao Bouw & Infra, neem dan contact met ons op.

Nieuws- en actualiteiten
omtrent Bouw en Infra

Naar het archief
Naar het archief

HZC in de Bouw en Infra

Invloed op jouw arbeidsvoorwaarden

Door te luisteren naar onze leden en in gesprek te blijven met andere belangrijke partijen binnen de bouw- en infrasector, weten we wat er leeft binnen de sector. Maar ook wat onze leden belangrijk vinden. En dat vinden wij dan weer belangrijk. Want zo weten we op welke punten een cao verbeterd moet worden en welke voorstellen we moeten indienen als het weer tijd is voor nieuwe cao-onderhandelingen. Voorstellen waar onze leden ook écht achter staan. Bij dit alles krijgen we hulp van een eigen commissie die bestaat uit HZC-leden: de HZC Bouw & Infra cao-commissie. De commissieleden werken zelf in de bouw- en infrasector en weten waarover ze het hebben. We halen onze input dus regelrecht uit de praktijk. En we bepalen samen welke cao-voorstellen we gaan inbrengen.

 

Invloed op jouw arbeidsomstandigheden

Arbeidsomstandigheden verbeteren doe je samen! Daar geloven wij in. Werknemers en werkgevers moeten samen zoeken naar mogelijkheden om de arbeidsomstandigheden prettiger, werkbaarder en veiliger te maken en te houden. Daarom zijn we actief betrokken bij een groot aantal commissies en werkgroepen binnen de bouw- en infrasector. We overleggen met partijen als Bouwend Nederland, NVAF en Volandis en gaan met werkgevers om tafel om samen tot betere en veiligere arbeidsomstandigheden te komen. Daarnaast organiseren we symposia om grote vraagstukken met de hele sector te bespreken en op te lossen. Zo organiseerden we eerder het symposium ‘Naar meer dagwerk in de weginfra’, waar we samen met Bouwend Nederland, Rijkswaterstaat en andere belanghebbenden zochten naar oplossingen om het nachtwerk te verminderen. Wij vertegenwoordigen hierin de stem van de praktijk, de stem van onze leden.

 

Betrokkenheid van HZC in de Bouw & Infra

 

Gebruik maken van de Zwaarwerkregeling? Wij adviseren je over een pensioen op maat.
Persoonlijk adviesgesprek
Goed inkomen voor en na je AOW-leeftijd
Ook voor het inkomen van je partner

Veel gestelde vragen binnen de sector Bouw en Infra

Wat is het Tijdspaarfonds?

Het Tijdspaarfonds is een spaarpot voor je vakantiegeld, een aantal vakantiedagen (18 dagen), spaaruren en een tegoed voor duurzame inzetbaarheid. Voor werknemers die deelnemen aan het Tijdspaarfonds en die werkzaam zijn onder de UTA, gelden andere reserveringen.

 

Het tegoed van het “Saldo Dagen” en het “Saldo Vakantietoeslag”, wordt jaarlijks in de maand mei uitgekeerd. Maar je kunt ook tussentijds het tegoed opnemen. Dit kan gemakkelijk met een verzoekje via de HZC-app, per mail of als je gebruik maakt van het opnameformulier.

We hebben je registratienummer nodig en informatie over welk saldo, of saldi dat je op wilt nemen.

 

Heb je vragen over het Tijdspaarfonds? Neem dan contact op met de Servicedesk: 030-6006070 of servicedesk@hzc.nl.

Hoe hoog is het loon in de bouw?

Hoe hoog jouw loon in de bouw-cao is, is afhankelijk van je functie. Het loon loopt namelijk uiteen van 17,43 euro bruto per uur, tot 21,87 euro bruto per uur. Naast dit minimale loon, kun je een hoger loon afspreken. Dan krijg je een prestatietoeslag bovenop jouw loon.

Als je een UTA-werknemer bent, gelden er voor jou andere bedragen.

Neem voor meer informatie over de hoogte van jouw loon contact op met de Servicedesk.

Wat is mijn opzegtermijn?

Waar vroeger je opzegtermijn in weken was, is dat nu anders. Je opzegtermijn als werknemer is één maand. Je kan elke kalenderweek opzeggen, in de week daarna gaat je opzegtermijn in. Maar er is ook afgesproken dat je dienstverband altijd eindigt op een maandag. Valt je opzegtermijn midden in de week? Dan kun je de maandag erop pas aan de slag voor je nieuwe werkgever. Hetzelfde geldt als de maand opzegtermijn toevallig op een maandag valt, ook dan kun je pas de maandag erop starten bij je nieuwe werkgever.

Wil je precies weten wanneer je aan de slag kunt voor je nieuwe werkgever? Raadpleeg de Servicedesk.

Heb ik recht op reisuren?

Het aantal reisuren waar je recht op hebt, is gebaseerd op de enkele reisafstand van de woning tot het werk. In de tabel kun je precies aflezen op hoeveel reisuren jij recht hebt.

De reisuren worden vergoed tegen het garantieloon behorende bij functiegroep “A”.

Is kort verzuim doorbetaald?

Ja en nee. Als je vrij neemt voor bijvoorbeeld een bruiloft, dan krijg je die dag niet via je loonstrook doorbetaald. Er zijn op jaarbasis drie dagen kort verzuim voor je gereserveerd in het Tijdspaarfonds. Dit valt onder het potje “dagen. Je kunt de geldwaarde van die dag daarom ook opnemen uit het Tijdspaarfonds.

Op hoeveel seniorendagen heb ik recht?

In de cao is afgesproken dat er recht is op een aantal senioren, maar dit wordt ook afgebouwd. Ben je geboren in 1966 of daarna? Dan heb je helaas geen recht meer op seniorendagen. Als je bent geboren in 1965 of eerder, dan kun je in de tabel het aantal seniorendagen vinden waar je recht op hebt.

 

Welke feestdagen zijn er in de bouw-cao?

In de bouw-cao is er afgesproken dat je recht hebt betaald verlof tijden de erkende algemene en christelijke feestdagen. Het gaat om de volgende dagen:

  • 1e en 2e Kerstdag
  • Nieuwjaarsdag
  • 2e Paasdag
  • 2e Pinksterdag
  • Hemelvaartsdag
  • Bevrijdingsdag in lustrumjaren (eerstvolgende op 5 mei 2025)
  • De (doordeweekse)dag waarop Koningsdag wordt gevierd

Moet je werken op een erkende feestdag? Dan krijg je 100% betaald bovenop je normale loon. In overleg met de werkgever kun je er ook voor kiezen om de vrije dag op een ander moment op te nemen. Het is dus niet, en een vrije dag en 100% toeslag.

Heb ik recht op rouwverlof?

Je kunt maximaal 10 dagen aaneengesloten rouwverlof in verband met het verwerken van het overlijden van een partner, kind of familielid:

  • Eechtgeno(o)t(e) of partner;
  • (Pleeg)kind of schoonkinderen;
  • (Stief)ouders of schoonouders;
  • Broers of zussen.

Het rouwverlof moet ingaan direct na het overlijden van je familielid en je hebt dan recht op 100% loondoorbetaling.

Downloads voor de sector Bouw en Infra

Navigeer naar een andere sector

HZC behartigt de collectieve en individuele belangen van vakprofessionals in de bouw, grondverzet, wegenbouw, loonwerk, railinfra, waterbouw, gww-sector, afval en recycling, verticaal en horizontaal transport, landbouw, metaal, cultuurtechnische werken, funderingswerk en offshore.

Ontdek de voordelen van ons lidmaatschap

Profiteer van onder meer
Zekerheid dat je contract goed geregeld is
Juridische hulp zonder gedoe
Ondersteuning tijdens je loopbaan
Advies over werk, stage en pensioen
Snel antwoord op je vragen