Veiligheid op werk
In Nederland heeft iedere werknemer recht op een gezonde en veilige werkplek. Je werkgever is hiervoor verantwoordelijk. Hij moet er voor zorgen dat je niet ziek wordt door je werk en geen ongeval krijgt tijdens je werk. Dit doet hij door:
- je te beschermen tegen de risico’s van je werk;
Je werkgever maakt hiervoor verplicht een Risico Inventarisatie en Evaluatie. Hierin staan de risico’s van het werk beschreven, maar ook de maatregelen die je werkgever neemt om je hiertegen te beschermen.
- je te beschermen tegen psychosociale overbelasting;
Psychosociale overbelasting kan ontstaan door bijvoorbeeld pesten op het werk, te hoge werkdruk of agressie op het werk. Je werkgever moet ook in dit opzicht zorgen voor een veilig werkklimaat.
- je goede persoonlijke beschermingsmiddelen bieden.
Hierbij kun je denken aan een helm, veiligheidsschoenen, een veiligheidsjas of gehoorbescherming.
- je de mogelijkheid te bieden om deskundigen in te schakelen, of dit zelf doen
Zo moet je werkgever je een periodiek gezondheidskundig onderzoek aanbieden, je laten begeleiden door een bedrijfsarts wanneer je ziek wordt en je de mogelijkheid geven om een preventiemedewerker te spreken over gezond en veilig werken.
Voor een gezonde en veilige werkomgeving zorg je natuurlijk wel samen. Niet alleen je werkgever heeft de verantwoordelijkheid om hiervoor te zorgen, ook jij moet hieraan je steentje bijdragen. Dus volg de veiligheidsvoorschriften op, draag je persoonlijke beschermingsmiddelen en werk mee aan een psychosociaal werkklimaat voor jouzelf én je collega’s.
Meldpunt (bijna) ongeval en agressie
Heb je een (bijna) ongeval meegemaakt, meld dit dan direct bij ons. Ook horen we het graag wanneer je te maken hebt gehad met agressie tijdens je werk. Je melding wordt uiterst vertrouwelijk behandeld en nooit met anderen gedeeld. Jouw melding is voor ons én jou zelf van groot belang. Met de informatie van jouw melding krijgen we een beeld van hoe klein of groot het probleem is en waar het probleem precies ligt. Hoe meer meldingen, des te beter het beeld dat we krijgen. Hiermee kan HZC aan de overlegtafels waar gesproken wordt over veiligheid op en rond het werk beter aangeven waar de problemen precies zitten en beter zorgen dat er doeltreffende acties worden gezet op het verminderen van het probleem. DUS HELP ONS EN JEZELF EN MELDT HET. Samen = beter voor jou!
Wil je meer informatie over bedrijfsongevallen, klik dan hier.