Veelgestelde vragen

Hier vind je veelgestelde vragen over werk en inkomen. En de antwoorden natuurlijk! Staat jouw vraag er niet bij, neem dan contact op met onze Servicedesk.

Geen lid? Geen probleem. Sluit nu een gratis proeflidmaatschap af. Onze medewerkers helpen je dan graag verder.

Veelgestelde vragen over ontslag

Heb ik recht op een WW-uitkering als ik zelf ontslag neem?

In de meeste gevallen heb je géén recht op een WW-uitkering als je zelf ontslag neemt. Het UWV ziet dit namelijk als verwijtbare werkloosheid. In heel uitzonderlijke gevallen, zoals mishandeling door je werkgever, kan je wel ontslag nemen.  Is dit het geval? Neem dan altijd van tevoren contact op met de Servicedesk.

Hoe kan ik het beste ontslag nemen?

Je kunt mondeling je ontslag aankondigen bij je leidinggevende. Zorg er dan wel voor dat je je ontslag schriftelijke of per e-mail je te bevestigt, dit is je ontslagbewijs. Je kunt ook gelijk je ontslag per brief of per e-mail indienen. We hebben een voorbeeldbrief voor je klaargezet.

Ben je benieuwd wat jouw opzegtermijn is? De Servicedesk helpt je graag.

Kan ik eerder met pensioen?

Of je eerder kunt stoppen met werken, is voor iedereen anders. Werk jij in een sector waarin een goede Zwaarwerkregeling is afgesproken? Staat hierover iets in jouw cao? Heb je zelf voldoende aanvullend pensioen opgebouwd om financieel rond te kunnen komen tot je de AOW-leeftijd bereikt? Meer hierover lees je hier.

Wil je weten hoe jouw persoonlijke pensioenplaatje eruit ziet? Neem dan contact op met onze Servicedesk. Zij kunnen vertellen hoe het in jouw sector is geregeld. En rekenen zelfs voor je uit of voor jou het financieel haalbaar is om eerder te stoppen met werken.

Kan ik mijn ontslag terugdraaien?

Als je zelf ontslag neemt, is er niet zoiets als bedenktijd. Je kunt dan ook niet zomaar terug. Zorg daarom dat je nieuwe contract bij je nieuwe werkgever goed is geregeld. Wil je meer zekerheid over je contract? Laat je contract dan controleren door de Servicedesk.

Kan ik op staande voet ontslagen worden?

Als er sprake is van een dringende reden, dan kun je inderdaad ontslagen worden op staande voet. Het gaat bijvoorbeeld om:

  • Stelen;
  • Fraude;
  • Seksuele intimidatie;
  • Mishandeling;
  • Werkweigering.

Als je bent ontslagen op staande voet, dan heb je geen recht op een WW-uitkering. Ook heb je geen recht op een transitievergoeding. Ben je ontslagen op staande voet? Neem dan zo snel mogelijk contact met ons op. Als lid van HZC heb je recht op ondersteuning, ook als je bent ontslagen op staande voet.

 

Wat zijn de gevolgen als ik zelf ontslag neem?

Neem je ontslag en heb je nog geen nieuwe baan? Dan heeft dat gevolgen. Je verliest je inkomen, je ontslagbescherming, het recht op een transitievergoeding en een WW-uitkering. Zoek dit goed uit voordat je ontslag neemt. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.   

 

 

Veelgestelde vragen over pensioen

Is mijn AOW-leeftijd hetzelfde als mijn pensioenleeftijd?

Vaak is dit niet hetzelfde. De pensioenfondsen kunnen zelf bepalen welke pensioenleeftijd ze aanhouden, dit heet namelijk ook gevolgen voor je opbouwpercentage. Bij sommige pensioenfondsen is dat 67 jaar, of soms zelfs 68 jaar. De AOW-leeftijd wordt vastgesteld aan de hand van de levensverwachting. Wat jouw AOW-leeftijd is, kun je hier checken

Kan ik eerder met pensioen?

Of je eerder kunt stoppen met werken, is voor iedereen anders. Werk jij in een sector waarin een goede Zwaarwerkregeling is afgesproken? Staat hierover iets in jouw cao? Heb je zelf voldoende aanvullend pensioen opgebouwd om financieel rond te kunnen komen tot je de AOW-leeftijd bereikt? Meer hierover lees je hier.

Wil je weten hoe jouw persoonlijke pensioenplaatje eruit ziet? Neem dan contact op met onze Servicedesk. Zij kunnen vertellen hoe het in jouw sector is geregeld. En rekenen zelfs voor je uit of voor jou het financieel haalbaar is om eerder te stoppen met werken.

Kan mijn pensioen ingaan op de AOW-leeftijd?

Ja, gelukkig is het mogelijk om flexibel om te gaan met je pensioen. Ookal is bijvoorbeeld de pensioenleeftijd bij jouw pensioenfonds vastgesteld op 68 jaar, je kunt dit pensioen eerder in laten gaan, bijvoorbeeld op jouw AOW-leeftijd. We kunnen je helpen met een pensioen op maat, neem gerust contact met ons op.

Mag ik werken naast mijn zwaarwerkregeling?

Daar kunnen we heel kort over zijn, nee dat mag niet. In sommige gevallen is het wel mogelijk om vrijwilligerswerk te doen naast je zwaarwerkuitkering, maar daar hangen vaak allerlei voorwaarden aan. Wil je zeker weten dat alles volgens de regeltjes gaat? Neem contact op met de Servicedesk.

Veelgestelde vragen over je arbeidsovereenkomst

Moet ik een loonstrook krijgen?

Het klinkt misschien een beetje gek, maar een loonstrook is soms niet elke loonperiode verplicht. Het kan zijn dat er in je cao is afgesproken dat je elke loonperiode een loonstrook moet krijgen. Maar als dit niet is afgesproken, dan is het alleen verplicht als er iets wijzigt. Bijvoorbeeld de hoogte van je loon wijzigt, je krijg toeslagen etc.

Of jij ook een loonstrook moet krijgen, kun je checken bij de Servicedesk.

Wat zijn de gevolgen als ik in een andere sector ga werken?

De kans is groot dat dan ook je cao wijzigt. Dan veranderen ook je arbeidsvoorwaarden. Ben je benieuwd of je slechter of juist beter af bent? Laat de Servicedesk met je meekijken. Zij kunnen de cao’s en arbeidsvoorwaarden met elkaar vergelijken.

Hoe lang is mijn proeftijd?

Hoe lang je proeftijd is, hangt af van je contract. Voor een tijdelijk contract dat korter dan 6 maanden duurt, mag er geen proeftijd afgesproken worden. Maar duurt je contract minimaal 6 maanden maar maximaal 2 jaar, dan heb je een contract van maximaal 1 maand. Dit geldt ook als er geen duur is afgesproken. Heb je gelijk een vast contract gekregen, dan heb je een proeftijd van maximaal 2 maanden.

Wil je je proeftijd laten checken, neem dan contact op met de Servicedesk.

Heb ik een proeftijd?

Je hebt alleen een proeftijd als dit schriftelijk is afgesproken. Staat je proeftijd niet in je contract? Dan heb je geen proeftijd. Ben je hier niet zeker van? Laat de Servicedesk meekijken. Zo kom je nooit voor een vervelende verrassing te staan.

Hoe weet ik of mijn loonstrook klopt?

Elk bedrijf gebruikt een andere loonstrook, niet zo gek dus dat veel mensen niks snappen van hun loonstrook. Geen probleem, wij kunnen je helpen met een loonstrook controle. Je hoeft alleen je loonstrook en je weekstaten toe te sturen en de Servicedesk kan jouw loonstrook controleren. Zo weet je zeker dat alles goed zit.

Heb ik een cao?

Of er een cao van toepassing is, is niet standaard geregeld. Dit moet afgesproken worden in je contract! Ben je benieuwd of er voor jou een cao geldt? Vraag dit na bij de Servicedesk.

Veelgestelde vragen over ziekte en re-integratie

Heb ik recht op een transitievergoeding als ik de WIA in ga?

Als je 2 jaar ziek bent, dan stopt de loondoorbetalingsverplichting. Vaak volgt er dan een gesprek met je werkgever over je ontslag. Dat is meestal in de vorm van een vaststellingsovereenkomst (beëindigingsovereenkomst). Maar soms komt het voor dat werkgever geen transitievergoeding afspreken in de vaststellingsovereenkomst. Laat daarom altijd de aangeboden vaststellingsovereenkomst controleren voordat je hiermee akkoord gaat.

Hoe zit het met pensioenopbouw tijdens ziekte?

Zo lang je loon wordt doorbetaald, betaal je ook pensioenpremie en bouw je dus pensioen op. In veel cao’s is afgesproken dat je, als je loon zakt in bijvoorbeeld het tweede ziektejaar, dat je nog steeds volledig pensioen opbouwt. Maar vaak is er ook recht op pensioenopbouw als je een WIA-uitkering ontvangt, dit is dan premievrij.

Het is verstandig om contact op te nemen met de Servicedesk over je pensioen. Zo ben je goed voorbereid en weet je wat je inkomen later is en weet je zeker dat je pensioenopbouw in orde is.

Kan ik op vakantie tijdens ziekte?

Ja, ook als je ziek bent, kun je op vakantie. Dit is alleen als dit ook wordt goedgekeurd door je arboarts. Vind je arboarts dit geen probleem? Dan kun je gewoon je vakantie-aanvraag indienen bij je werkgever.

Hoe hoog is mijn loon tijdens ziekte?

In veel cao’s is afgesproken dat je het eerste ziektejaar recht hebt op 100% van je loon. Maar soms is er een ander percentage afgesproken in je cao of arbeidsovereenkomst. Ditzelfde geldt voor het tweede ziektejaar, vaak is dit 70% van je normale loon. Wat jouw loon hoort te zijn, kun je navragen bij de Servicedesk.

Mag ik ontslagen worden tijdens ziekte?

Ontslagen worden tijdens ziekte kan gelukkig niet zomaar. Je werkgever mag er wel voor kiezen om een tijdelijk contract niet te verlengen. Maar ontslagen worden als je vast contract hebt, is niet zo makkelijk. Wil je werkgever je ontslaan tijdens ziekte? Neem dan gerust contact met ons op

Raak ik bij ziekte mijn bedrijfswagen kwijt?

Het zou kunnen voorkomen dat je de bedrijfswagen moet gaan inleveren, of iemand komt deze ophalen. Dit is wel helemaal afhankelijk van afspraken die je met je werkgever hebt gemaakt. Dit zou in je arbeidsovereenkomst, leaseovereenkomst of in het personeelshandboek moeten staan. Wil je dat we meekijken? Geen probleem, neem contact op met de Servicedesk.

Heb je een andere vraag? We staan voor je klaar

Navigeer naar jouw sector

Ontdek de voordelen van ons lidmaatschap

Profiteer van onder meer
Zekerheid dat je contract goed geregeld is
Juridische hulp zonder gedoe
Ondersteuning tijdens je loopbaan
Advies over werk, stage en pensioen
Snel antwoord op je vragen