Ziekte & re-integratie

Ziekte & Re-integratie

Je zit er niet op te wachten, je wordt ziek. Dat is al vervelend genoeg natuurlijk. Vaak verloopt het re-integratietraject soepel en is het contact met je werkgever goed. Maar soms is dit anders. Je komt er niet uit met je werkgever. Wat kun je dan het beste doen? En wat is er wettelijk afgesproken over ziekte?

Veelgestelde vragen over Ziekte & Re-integratie

Mag ik ontslagen worden tijdens ziekte?

Ontslagen worden tijdens ziekte kan gelukkig niet zomaar. Je werkgever mag er wel voor kiezen om een tijdelijk contract niet te verlengen. Maar ontslagen worden als je vast contract hebt, is niet zo makkelijk. Wil je werkgever je ontslaan tijdens ziekte? Neem dan gerust contact met ons op

Hoe zit het met pensioenopbouw tijdens ziekte?

Zo lang je loon wordt doorbetaald, betaal je ook pensioenpremie en bouw je dus pensioen op. In veel cao’s is afgesproken dat je, als je loon zakt in bijvoorbeeld het tweede ziektejaar, dat je nog steeds volledig pensioen opbouwt. Maar vaak is er ook recht op pensioenopbouw als je een WIA-uitkering ontvangt, dit is dan premievrij.

Het is verstandig om contact op te nemen met de Servicedesk over je pensioen. Zo ben je goed voorbereid en weet je wat je inkomen later is en weet je zeker dat je pensioenopbouw in orde is.

Hoe hoog is mijn loon tijdens ziekte?

In veel cao’s is afgesproken dat je het eerste ziektejaar recht hebt op 100% van je loon. Maar soms is er een ander percentage afgesproken in je cao of arbeidsovereenkomst. Ditzelfde geldt voor het tweede ziektejaar, vaak is dit 70% van je normale loon. Wat jouw loon hoort te zijn, kun je navragen bij de Servicedesk.

Heb ik recht op een transitievergoeding als ik de WIA in ga?

Als je 2 jaar ziek bent, dan stopt de loondoorbetalingsverplichting. Vaak volgt er dan een gesprek met je werkgever over je ontslag. Dat is meestal in de vorm van een vaststellingsovereenkomst (beëindigingsovereenkomst). Maar soms komt het voor dat werkgever geen transitievergoeding afspreken in de vaststellingsovereenkomst. Laat daarom altijd de aangeboden vaststellingsovereenkomst controleren voordat je hiermee akkoord gaat.

Bouw ik vakantiedagen op tijdens ziekte?

Ja, gelukkig is het wettelijk afgesproken dat je vakantiedagen opbouwt tijdens ziekte. Het is ook mogelijk om vakantiedagen op te nemen tijdens ziekte. Wil je hier meer over weten? Neem dan hier een kijkje. Voor vragen kun je terecht bij de Servicedesk.

 

Kan ik op vakantie tijdens ziekte?

Ja, ook als je ziek bent, kun je op vakantie. Dit is alleen als dit ook wordt goedgekeurd door je arboarts. Vind je arboarts dit geen probleem? Dan kun je gewoon je vakantie-aanvraag indienen bij je werkgever.

Raak ik bij ziekte mijn bedrijfswagen kwijt?

Het zou kunnen voorkomen dat je de bedrijfswagen moet gaan inleveren, of iemand komt deze ophalen. Dit is wel helemaal afhankelijk van afspraken die je met je werkgever hebt gemaakt. Dit zou in je arbeidsovereenkomst, leaseovereenkomst of in het personeelshandboek moeten staan. Wil je dat we meekijken? Geen probleem, neem contact op met de Servicedesk.

Heb je nog vragen over vakantie of verlof? Neem dan contact met ons op.

Ontdek de voordelen van ons lidmaatschap

Profiteer van onder meer
Zekerheid dat je contract goed geregeld is
Juridische hulp zonder gedoe
Ondersteuning tijdens je loopbaan
Advies over werk, stage en pensioen
Snel antwoord op je vragen