Wat is een cao eigenlijk?

In een cao wordt een deel van je arbeidsvoorwaarden afgesproken, zo hoef je niet zelf te onderhandelen over bijvoorbeeld overwerktoeslag en reisuren. Er bestaan verschillende type cao’s. Zo heb je bijvoorbeeld sectorale cao’s en bedrijfs-cao’s. HZC niet alleen aan tafel bij sectorale cao’s zoals de GGI-cao en de RIS-cao, maar ook bij verschillende bedrijfs-cao’s zoals bijvoorbeeld Ovet en Onstream.

 

Hoe een cao tot stand komt

Voor een cao heb je minimaal twee partijen nodig. Een partij die de werkgever vertegenwoordigt en een partij die werknemers vertegenwoordigt. Vaak wordt er onderhandeld tussen een of meerdere werkgeversorganisaties en een aantal vakbonden, zoals HZC.

De partijen gaan samen in onderhandeling over een nieuwe cao. Alle partijen brengen van tevoren hun punten in, de cao-voorstellen. Dit gaat niet alleen over loon, maar ook bijvoorbeeld over werk/privébalans, veiligheid en ga zo maar verder. Na een aantal onderhandelingsrondes wordt er een onderhandelingsakkoord bereikt. Dit wordt dan teruggekoppeld aan de achterban van de cao-partijen. Zij mogen daar over stemmen. Ook jij als lid als je in een sector of bedrijf werkt waarbij HZC over de cao onderhandelt.

Soorten cao’s

De meeste cao’s in Nederland zijn minimum-cao’s, zoals bijvoorbeeld de RIS, GGI en Bouw en Infra. Het is niet mogelijk om ten negatieve af te wijken van de cao. Een lager loon dan de cao voorschrijft mag niet, maar je mag wél een hoger loon afspreken.

Er zijn ook cao’s waarbij afwijken helemaal niet mag, dit wordt een standaard-cao genoemd. De cao voor het Beroepsgoederenvervoer is hier een voorbeeld van. Afwijken mag zelfs niet in positieve zin, dan mag je bijvoorbeeld ook geen loonafspraak maken die hoger is dan de cao.

Wat je moet weten over cao's

Hoe belangrijk is een cao?

Een cao is erg belangrijk! Hierin wordt merendeel van jouw arbeidsvoorwaarden afgesproken. Zonder een cao moet je alle afspraken met je werkgever maken. Dit gaat niet alleen over de hoogte van je loon, maar bijvoorbeeld ook over je pensioen, overwerktoeslag, vakantiedagen en ga zo maar door.

Heeft een overstap van cao gevolgen voor mijn inkomen?

Vaak is dat wel zo. Er zijn veel verschillende cao’s in Nederland. Elk met hun eigen regels. Grote kans dat er wat gaat veranderen in je arbeidsvoorwaarden en dus ook je loon. Dit gaat niet enkel over nu, maar ook over later als je je pensioen gaat ontvangen. Meer weten of de gevolgen van de overstap van cao? Laat de Servicedesk meekijken!

Hoe kom ik aan een cao-boekje?

Een cao-boekje kun je opvragen bij de Servicedesk. Zij kunnen jou een boekje per mail of per post toesturen. Zo kun jij al je arbeidsvoorwaarden makkelijk terugvinden.

Hoe weet ik welke cao voor mij van toepassing is?

Dit kun je terugvinden in je contract. Hierin zou een cao afgesproken moeten zijn. Staat er geen cao in je contract? Dan is er niet automatisch een cao voor jou van toepassing. Neem voor meer informatie contact op met de Servicedesk.

Heb je een vraag over jouw cao? Neem contact met ons op, we helpen je graag!

Navigeer naar jouw cao-pagina

Ontdek de voordelen van ons lidmaatschap

Profiteer van onder meer
Zekerheid dat je contract goed geregeld is
Juridische hulp zonder gedoe
Ondersteuning tijdens je loopbaan
Advies over werk, stage en pensioen
Snel antwoord op je vragen