Ontslagzaken

Ontslag of ontslagen, wat nu?

Wanneer je ontslagen wordt, komt er veel op je af. Je moet direct allerlei zaken regelen. En je hebt misschien veel vragen: Mag mijn werkgever me wel ontslaan? Heb ik recht op een WW-uitkering?  Moet ik deze vaststellingsovereenkomst wel tekenen? Krijg ik mijn overuren en vakantiegeld nog wel uitbetaald? Hoe zit het met die opleiding die ik al ben gestart?

Je hebt te maken met regels, wetgeving en uitzonderingen daarop. Soms is dat best ingewikkeld. En ondanks de emoties die kunnen opspelen, moet je je hoofd koel toch houden. Is het dan niet fijn dat er iemand naast je staat in zo’n moeilijke periode? Dat is precies wat wij doen. We luisteren naar jouw verhaal, beantwoorden al je vragen, kijken of de ontslagprocedure wel eerlijk verloopt en checken of je eindafrekening klopt. En we grijpen natuurlijk direct in wanneer dit niet het geval is.

Zelf ontslag nemen

Ook wanneer je zelf ontslag wilt nemen is het verstandig om eerst contact met ons op te nemen. Zo kunnen we controleren wat de mogelijke gevolgen zijn van je ontslag, bijvoorbeeld wanneer er sprake is van een concurrentiebeding. Heb jij je ontslag eenmaal ingediend, dan kijken we natuurlijk ook gelijk  of je eindafrekening klopt. En terwijl wij ons bezighouden alle juridische aspecten van het ontslag en zorgen dat jij krijgt wat je toekomt, kan jij zorgeloos op zoek naar een nieuwe baan.  Natuurlijk laat je je nieuwe contract wel eerst eventjes door ons checken voordat je een handtekening zet.

Hieronder lees je alvast de algemene antwoorden op de meest gestelde vragen over ontslag. Heb je te maken met ontslag, neem dan contact met ons op. Jouw situatie kan nét even anders zijn.

Hier vind je het antwoord op veelgestelde vragen

Heb ik recht op een WW-uitkering als ik zelf ontslag neem?

In de meeste gevallen heb je géén recht op een WW-uitkering als je zelf ontslag neemt. Het UWV ziet dit namelijk als verwijtbare werkloosheid. In heel uitzonderlijke gevallen, zoals mishandeling door je werkgever, kan je wel ontslag nemen.  Is dit het geval? Neem dan altijd van tevoren contact op met de Servicedesk.

Heb ik altijd recht op een ontslagvergoeding/transitievergoeding?

Je hebt niet altijd recht op een ontslagvergoeding, maar wel heel vaak. Neem je zelf ontslag? Dan heb je geen recht op een ontslagvergoeding. Krijg je ontslag? Dan heb je in de meeste gevallen wel recht op een ontslagvergoeding. Maar dat heb je niet als je wordt ontslagen op staande voet.

In veel gevallen moet de ontslagvergoeding nog apart worden afgesproken, dit kan bijvoorbeeld via een beëindigingsovereenkomst. Wil je zeker weten dat jouw beëindigingsovereenkomst goed in elkaar zit? En dat je krijgt waar je recht op hebt? Laat de overeenkomst controleren door de Servicedesk.

Kan ik op staande voet ontslagen worden?

Als er sprake is van een dringende reden, dan kun je inderdaad ontslagen worden op staande voet. Het gaat bijvoorbeeld om:

  • Stelen;
  • Fraude;
  • Seksuele intimidatie;
  • Mishandeling;
  • Werkweigering.

Als je bent ontslagen op staande voet, dan heb je geen recht op een WW-uitkering. Ook heb je geen recht op een transitievergoeding. Ben je ontslagen op staande voet? Neem dan zo snel mogelijk contact met ons op. Als lid van HZC heb je recht op ondersteuning, ook als je bent ontslagen op staande voet.

 

Hoe kan ik het beste ontslag nemen?

Je kunt mondeling je ontslag aankondigen bij je leidinggevende. Zorg er dan wel voor dat je je ontslag schriftelijke of per e-mail je te bevestigt, dit is je ontslagbewijs. Je kunt ook gelijk je ontslag per brief of per e-mail indienen. We hebben een voorbeeldbrief voor je klaargezet.

Ben je benieuwd wat jouw opzegtermijn is? De Servicedesk helpt je graag.

Wat zijn de gevolgen als ik zelf ontslag neem?

Neem je ontslag en heb je nog geen nieuwe baan? Dan heeft dat gevolgen. Je verliest je inkomen, je ontslagbescherming, het recht op een transitievergoeding en een WW-uitkering. Zoek dit goed uit voordat je ontslag neemt. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.   

 

 

Wat is mijn opzegtermijn?

Vaak is je opzegtermijn één maand en moet je opzeggen tegen het einde van je loonperiode. Je loonperiode kan verschillen van week, maand tot vierwerkenperiode. In de nieuwe loonperiode gaat je opzegtermijn in. Maar in sommige cao’s zijn er andere regels, ben je benieuwd wat jouw opzegtermijn is? Vraag het aan de Servicedesk, zij kunnen je precies vertellen wanneer je bij je nieuwe werkgever kunt beginnen.

Mag ik vakantiedagen opnemen in mijn opzegtermijn?

Je mag in overleg met je werkgever vakantiedagen opnemen tijdens je opzegtermijn. Of je (al je) vakantiedagen mag opnemen, is afhankelijk van de drukte en het werk. Als het volgens de planning kan, dan mag je natuurlijk je vakantiedagen opnemen. Het kan ook zijn dat het zo druk is dat ze je niet kunnen missen. Of dat je maar een deel van je vakantiedagen kan opnemen. Dan wordt het restant van je vakantiedagen uitbetaald bij de eindafrekening.

Wat goed is om te weten, is dat je tijdens de opzegtermijn niet mag beginnen voor je nieuwe werkgever. Dat mag alleen als je daarvoor schriftelijke toestemming hebt van je huidige werkgever.

Kan ik mijn ontslag terugdraaien?

Als je zelf ontslag neemt, is er niet zoiets als bedenktijd. Je kunt dan ook niet zomaar terug. Zorg daarom dat je nieuwe contract bij je nieuwe werkgever goed is geregeld. Wil je meer zekerheid over je contract? Laat je contract dan controleren door de Servicedesk.

Je staat er niet alleen voor, we helpen je graag

Ontdek de voordelen van ons lidmaatschap

Profiteer van onder meer
Zekerheid dat je contract goed geregeld is
Juridische hulp zonder gedoe
Ondersteuning tijdens je loopbaan
Advies over werk, stage en pensioen
Snel antwoord op je vragen