Cao Metaal en Techniek

Cao Metaal en Techniek

De sector Metaal en Techniek heeft een eigen cao. Hierin zijn de afspraken opgenomen die werkgevers en werknemers samen hebben gemaakt. Denk hierbij aan afspraken over de hoogte van je loon en toeslagen, het aantal vakantiedagen, overwerk en de pensioenregeling. De huidige cao Metaal en Techniek loopt van 1 april 2024 tot en met 31 januari 2026. Deze cao kun je onderaan de pagina downloaden.

Op deze cao-pagina vind je verder de meest gestelde vragen over de cao Metaal en Techniek, het laatste nieuws uit de sector en belangrijke downloads. Heb jij na het lezen van deze informatie toch nog vragen over de cao Metaal en Techniek, neem dan contact met ons op.

Naar het archief

HZC in de Metaal en techniek

HZC volgt de nieuwe cao Metaal en Techniek zeer nauwkeurig en heeft via diverse overlegorganen en contacten invloed op het voorwaardenpakket voor de cao Metaal & techniek.

Naast inkomen spelen zaken als duurzame inzetbaarheid en de RVU een grote rol. De sector Metaal en Techniek kent een eigen RVU-regeling, ook wel zwaarwerkregeling genoemd. Deze regeling biedt je de mogelijkheid om eerder te stoppen met werken. Om hiervan gebruik te kunnen maken, moet je wel aan enkele voorwaarden voldoen. We kijken graag samen met jou of ook jij eerder van je oude dag te kunt genieten.

Meer over de RVU-regeling voor Metaal en Techniek lees je hier. Heb je toch nog vragen of heb je hulp nodig ? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder.

 

 

Wil jij ook gebruik maken van de RVU-regeling? Bel ons eerst voor advies
Plan een persoonlijk adviesgesprek in
Zorg voor een goed inkomen, voor én na AOW-leeftijd
Krijg hulp bij de aanvraag

Veel gestelde vragen binnen de Metaal en Techniek

Op hoeveel vakantiedagen heb ik recht?

In de cao is afgesproken dat je recht hebt op minimaal 25 vakantiedagen. Het kan zijn dat je op basis van je leeftijd recht hebt op meer vakantiedagen. Hoeveel dit zijn kun je navragen bij de Servicedesk.

Is er een zwaarwerkregeling?

Gelukkig is er ook in de cao Metaal en Techniek een zwaarwerkregeling afgesproken. We hebben alle belangrijke informatie voor je klaargezet. Voor vragen over je pensioen of de zwaarwerkregeling, kun je terecht bij de Servicedesk.

Hoe zit het met de ADV-regeling?

In de cao is een werkweek afgesproken van 38 uur. Het kan zijn dat je 40 uur per week werkt, je bouwt dan 2 uur vrije tijd op per werkweek. Over de inzet van deze opgespaarde ADV-uren, kan het zijn dat er met de OR een regeling is afgesproken. Als er bij je werkgever geen OR is, dan is of wordt er met de werknemers een regeling afgesproken. In deze regeling zouden regels voor opname van de ADV-uren afgesproken moeten zijn. Het kan ook voorkomen dat je ADV-uren worden uitbetaald. Wil je meer weten van de regeling? Neem contact op met de Servicedesk.

Wat is mijn opzegtermijn?

Als je je baan op wilt zeggen bij je werkgever, dan heb je een opzegtermijn van één maand. Je moet tegen het einde van de loonperiode opzeggen, dit kan een maand zijn of een 4-wekenperiode. Daarna gaat je opzegtermijn in. Het is goed om eerst mondeling opzeggen en direct daarna een brief of een mail te sturen ter bevestiging en vragen om een ontvangstbevestiging.

Heb je een tijdelijk contract? Dan is het goed om eerst te checken of er in jouw tijdelijke contract de optie staat om tussentijds op te zeggen. Staat dit er niet? Dan zou je helaas tot het einde van het contract moeten blijven werken.

Downloads voor de cao Metaal en Techniek

Dé bond voor echte vakprofessionals

HZC behartigt de collectieve en individuele belangen van vakprofessionals in de bouw, grondverzet, wegenbouw, loonwerk, railinfra, waterbouw, gww-sector, afval en recycling, verticaal en horizontaal transport, landbouw, metaal, cultuurtechnische werken, funderingswerk en offshore.

Ontdek de voordelen van ons lidmaatschap

Profiteer van onder meer
Zekerheid dat je contract goed geregeld is
Juridische hulp zonder gedoe
Ondersteuning tijdens je loopbaan
Advies over werk, stage en pensioen
Snel antwoord op je vragen