Beroepsgoederen­vervoer en verticaal transport

Cao Beroepsgoederenvervoer

De sector Beroepsgoederenvervoer, waaronder ook het verticaal transport valt, heeft een eigen cao. Hierin zijn de afspraken opgenomen die werkgevers en werknemers samen hebben gemaakt. Denk hierbij aan afspraken over de hoogte van je loon en toeslagen, het aantal vakantiedagen, overwerk en de pensioenregeling. De huidige cao Beroepsgoederenvervoer loopt van 1 januari 2024 tot en met 31 december 2025. Deze cao kun je onderaan de pagina downloaden.

Op deze cao-pagina vind je verder de meest gestelde vragen over de cao Beroepsgoederenvervoer, het laatste nieuws uit de sector en belangrijke downloads. Heb jij na het lezen van deze informatie toch nog vragen over de cao Beroepsgoederenvervoer, neem dan contact met ons op.

Naar het archief

HZC in beroepsgoederenvervoer en verticaal transport

Invloed op jouw arbeidsvoorwaarden

HZC behartigt de belangen van werknemers in het horizontale en verticale transport. Dit zijn dus de beroepschauffeurs en machinisten.

Als het gaat om arbeidsvoorwaarden houden we ons vooral bezig met onderwerpen als standaard versus minimum cao, de arbeidstijden, de onregelmatigheidstoeslag, reiskostenstandplaats, de zwaarwerkregeling, pensioen, (pensioen voor jongeren- is er nog pensioen later?), vergoeding van werkkleding, vergoeding van maaltijd, staffeltijden, beloningen, stelselmatig verwerk, protocol boordcomputer en werken met gevaarlijke stoffen.

Over al deze onderwerpen hebben onze leden een duidelijke mening, die zeer regelmatig door ons wordt gepeild. Zo laten onze leden die werken in het verticaal transport ons weten er voor hun sector andere werkweek nodig is dan voor het horizontale transport, want de werktijden zijn echt anders. Daarnaast maken ons sterk voor aparte loonschalen voor uitvoerder, rigger en machinist.  Deze en ander punten bespreken we binnen een breed en divers scala aan overlegorganen, met zowel werkgevers als collega vakbonden. Hier hebben we invloed en inspraak op de arbeidsvoorwaarden voor onze leden. En ook buiten de cao-tafel, via bijvoorbeeld de Sociaal Economische Raad, laten we onze stem en invloed gelden.

 

Invloed op jouw arbeidsomstandigheden

Hebben we het over arbeidsomstandigheden, dan hebben we ook zeker over veiligheid. Voor ons een belangrijk onderwerp waaraan we veel aandacht besteden. Niet alleen het kraanbedrijf en de machinist moeten hier oog voor hebben, maar ook de opdrachtgever en de hoofdaannemer. Maatregelen nemen ten aanzien van de omgeving, het inrichten van bouwplaatsen en het werken met goede gecertificeerde riggers zijn hierbij zeer belangrijke zaken. Wij blijven in gesprek met andere partijen in de sector om de het werk veiliger en gezonder te maken. En te houden.

 

Betrokkenheid van HZC in de sector

Wij voelen ons betrokken bij zowel het verticaal als het horizontaal transport. Sectoren waarin de instroom van nieuwe, jonge collega’s steeds kleiner wordt. Daarom werken er samen met andere partijen om het imago van het vak te verbeteren.

Ontdek de voordelen van ons lidmaatschap
Zekerheid dat je contract goed geregeld is
Advies over werk, stage en pensioen
Juridische hulp zonder gedoe
Ondersteuning tijdens je loopbaan
Snel antwoord op je vragen

Veel gestelde vragen over de cao Beroepsgoederenvervoer

Welke feestdagen ben ik vrij?

In de cao is er afgesproken dat je recht hebt betaald verlof tijden de erkende algemene en christelijke feestdagen. Het gaat om de volgende dagen:

  • 1e en 2e Kerstdag
  • Nieuwjaarsdag
  • 2e Paasdag
  • Hemelvaartsdag
  • 2e Pinksterdag
  • De (doordeweekse)dag waarop Koningsdag wordt gevierd
  • 5 mei in lustrumjaren (2025 eerstvolgende dag vrij)

Moet je werken op een erkende feestdag? Dan krijg je een toeslag van 100% betaald bovenop je normale loon. Je kunt er ook voor kiezen om op een andere dag vrij te nemen

Wat telt als overwerk?

In de cao is afgesproken dat je gewerkte uren boven de 40 uur per week, wordt gezien als overwerk. En dus ook zo wordt betaald. Dit gaat niet in als je meer dan acht uur per dag werkt. Je kunt bijvoorbeeld ook in vier dagen veertig uur werken,  zonder dat je overuren uitbetaald krijgt.

Wat is mijn opzegtermijn?

Je hebt één maand opzegtermijn, het is belangrijk dat je tegen het einde van je loonperiode opzegt. Dit kan het einde van de maand zijn, maar ook het einde van de vierwerkenperiode. De loonperiode erop gaat je opzegtermijn in.

Wat is een standaard cao?

De cao Beroepsgoederenvervoer is een standaard-cao. Dit houdt in dat er geen afspraken gemaakt mogen worden die afwijken van de cao. Dit houdt in dat geen afspraken gemaakt mogen worden die slechter zijn dan de cao, maar helaas mogen er ook geen afspraken gemaakt worden die beter zijn dan de cao.

Downloads Beroepsgoederenvervoer

Dé bond voor echte vakprofessionals

HZC behartigt de collectieve en individuele belangen van vakprofessionals in de bouw, grondverzet, wegenbouw, loonwerk, railinfra, waterbouw, gww-sector, afval en recycling, verticaal en horizontaal transport, landbouw, metaal, cultuurtechnische werken, funderingswerk en offshore.

Ontdek de voordelen van ons lidmaatschap

Profiteer van onder meer
Zekerheid dat je contract goed geregeld is
Juridische hulp zonder gedoe
Ondersteuning tijdens je loopbaan
Advies over werk, stage en pensioen
Snel antwoord op je vragen