Voor opleidingen of cursussen die verplicht zijn volgens de wet of cao voor je functie, mag er geen studiekostenbeding meer worden opgesteld. Er zijn nog wel opleidingen waarvoor de werkgever scholingskosten in rekening mag brengen. Soms bestaan er geen verplichting om scholing aan te bieden op grond van nationale wetgeving, Europese regelgeving, collectieve arbeidsovereenkomsten of rechtspositieregelingen. Dan kan werk de werkgever, samen met jou, zelf afspraken maken over het verhalen van de kosten voor de scholing. In deze situaties is een studiekostenregeling nog wel toegestaan.
Je maakt je studie niet af of neemt ontslag
Een studiekostenregeling waarbij de kosten voor de verplichte scholing uiteindelijk voor jouw rekening komen, is ongeldig. Daarbij maakt het niet uit wat voor omstandigheden hieraan ten grondslag liggen. Het maakt dus niet uit of je wel of niet slaagt voor de opleiding of dat je het initiatief neemt tot het einde van de arbeidsovereenkomst. Een afspraak waarbij je werkgever de scholingskosten voor verplichte opleidingen alsnog bij jou legt, als je (vroegtijdig) ontslag neemt, is niet geldig.
Rond je een verplichte opleiding niet met goed gevolg af, dan mag de werkgever wel kijken of je het beroep mag of kan uitoefenen. Is dat niet het geval? Dan is het raadzaam om samen met je werkgever te kijken naar andere mogelijkheden binnen het bedrijf of om het dienstverband te beëindigen.
Aftrek studiekosten van transitievergoeding
In sommige situaties mag je werkgever bij uitdiensttreding, de gemaakte studiekosten wel in mindering brengen op de wettelijke Transitievergoeding. Dit zijn onder andere:
- kosten die gemaakt worden bij (dreigend) ontslag en betrekking hebben op het zo snel mogelijk vinden van een andere baan (transitiekosten); en
- kosten die tijdens het dienstverband gemaakt worden ter bevordering van de bredere inzetbaarheid van de werknemer binnen of buiten de organisatie (inzetbaarheidskosten).
Let wel op, het is per 1 augustus 2022 niet meer mogelijk om scholingskosten die de werkgever op grond van eerder genoemde voorwaarden kosteloos en onder werktijd moet aanbieden, af te trekken van de transitievergoeding.
Voorwaarden aftrek opleidingskosten van transitievergoeding
Bij het aftrekken van studiekosten van de transitievergoeding gelden de volgende voorwaarden:
- Je moet de kosten specificeren.
- De werknemer moet instemmen voordat je de kosten maakt.
- De aftrek van de kosten moet je schriftelijk overeenkomen.
- Partijen kunnen een afbouwschema overeenkomen.
- De afspraken kun je opnemen in het personeelsdossier van de werknemer.
Als de werkgever de gemaakte opleidingskosten kan verhalen op de werknemer, dan mag hij deze niet in mindering brengen op de transitievergoeding. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer de werknemer op grond van een Studiekostenregeling bij beëindiging van de arbeidsovereenkomst (een deel van) de door de werkgever gemaakte scholingskosten moet terugbetalen.
Contact HZC
Wil je weten hoe het in jouw specifieke situatie zit? Neem contact met ons op. We helpen je graag.