Bestuur je een trekker? Let op! Er gaat wat veranderen per 1 juli 2025

Op 1 juli 2015 is in Nederland het T-rijbewijs ingevoerd. Maar dit rijbewijs geldt niet alleen voor tractoren, maar ook voor alle andere motorrijtuigen met beperkte snelheid (MMBS). Er is toen ook gelijk een overgangsregeling van tien jaar afgesproken. Deze overgangsperiode loopt af per 1 juli 2025.

 

Waar heb je het T-rijbewijs voor nodig?

Het T-rijbewijs is dus niet alleen voor tractoren, maar voor alle MMBS die breder zijn dan 1,30 meter. Hieronder vallen onder andere:

  • Shovels
  • Heftrucks
  • Grasmaaiers
  • Teruggekeurde vrachtauto’s
  • Veegmachines
  • Terminaltrekkers

Let wel, dit geldt alleen als er met de trekker of de MMBS op de openbare weg wordt gereden. Op een afgesloten terrein is er vaak een uitzondering. Het kan wel zijn dat een verzekeraar eisen stelt aan de bestuurder van de trekker of MMBS, dan kan het zijn dat je alsnog een T-rijbewijs nodig hebt.

 

De verandering per 1 juli 2025

Iedereen die voor 1 juli 2015 in het bezit was van het B-rijbewijs heeft automatisch de bevoegdheden van het T-rijbewijs. Het wordt automatisch bijgeschreven op je rijbewijs als je in deze periode je rijbewijs hebt verlengd.

Heb je dat nog niet gedaan en heb je wel je T-rijbewijs nodig? Dan is het verstandig om je rijbewijs te verlengen vóór 1 juli 2025. Als je daarna je rijbewijs verlengt en je had het T-rijbewijs nog niet, dan moet je die apart halen!

Scholieren die hun T-rijbewijs willen halen kunnen gebruik maken van verschillende subsidies. Voor opleidingen in de Groen, Groen en Infrastructuur (GGI) is er een subsidie beschikbaar, maar ook voor de Bouw en Infra.

 

Zorg voor zekerheid

Twijfel je of het goed loopt met je (T-)rijbewijs? Blijf er niet te lang mee zitten. Neem contact op met de Servicedesk, zij kunnen je verder informeren. Je kunt ze bereiken via 030-6006070 of servicedesk@hzc.nl.

Ontdek de voordelen van ons lidmaatschap

Profiteer van onder meer
Zekerheid dat je contract goed geregeld is
Juridische hulp zonder gedoe
Ondersteuning tijdens je loopbaan
Advies over werk, stage en pensioen
Snel antwoord op je vragen