Het concurrentiebeding: Hoe zit het precies?

We merken dat er veel onduidelijkheid is over het concurrentiebeding. Vaak teken je hiervoor in een arbeidsovereenkomst. Maar wat mag er precies worden afgesproken? En wat mag juist niet? We praten je bij over het concurrentiebeding.

 

Uitspraak Hoge Raad

Zoals je in Uit de praktijk kunt lezen, heeft HZC via een uitspraak van de Hoge Raad een hele mooie stap gezet voor werknemers. Deze uitspraak heeft ertoe geleid dat krapte op de arbeidsmarkt geen geldige reden is om iemand aan een concurrentiebeding te houden. Mooi resultaat, al zeggen we het zelf. Maar wat mag dan wel?

 

De regels bij een concurrentiebeding

Een concurrentiebeding mag alleen schriftelijk worden afgesproken. Staat er niks in je contract? Dan heb je geen concurrentiebeding. Ook mag er in negen van de tien gevallen geen concurrentiebeding staan in een tijdelijk contract. De uitzondering hierop is als er sprake is van zwaarwegende bedrijfsbelangen. Je werkgever moet dit dan wel schriftelijk motiveren bij het aangaan van het contract. Maar als je een vast contract hebt, mag er wel een concurrentiebeding afgesproken worden. Je hebt als werknemer natuurlijk altijd de optie om te onderhandelen over je contract, en dus ook over het wel of niet opnemen van een concurrentiebeding.

 

Nieuwe ontwikkelingen

Er is nog een ontwikkeling over het concurrentiebeding, er komen een aantal wijzigingen aan. De precieze ingangsdatum is niet bekend, ook zijn de plannen nog niet definitief. Wat het voorstel inhoudt is als volgt:

  • De maximale duur van het concurrentiebeding wordt begrensd. De duur is maximaal twaalf maanden;
  • Er moet een gebied en reikwijdte worden gespecificeerd ;
  • De noodzaak van het concurrentiebeding moet worden toegelicht. Dit is nu al het geval bij tijdelijke contracten. Het moet gaan om zwaarwegende bedrijfsbelangen.
  • Je werkgever moet voor het einde van het contract laten weten of hij je wel of niet houdt aan het concurrentiebeding;
  • Houd je werkgever je aan je concurrentiebeding? Dan moet hij een vergoeding verstrekken;
  • Een concurrentiebeding mag niet worden afgesproken als je minder dan 1,5 keer het modale salaris verdient (inclusief vakantietoeslag en vaste uitkeringen).

Reactie VCP

Het is positief dat de regels rondom het concurrentiebeding worden verbeterd, maar dit gaat onvoldoende effect hebben om het aantal concurrentiebedingen terug te dringen, dat schrijven VCP, FNV en CNV in reactie op het wetsvoorstel om het concurrentiebeding te moderniseren.

Ook wordt in het wetsvoorstel het vervallen van het concurrentiebeding bij faillissement en ontslag tijdens de proeftijd gemist. “Werknemers zullen alsnog onnodig beperkt worden in de vrije arbeidskeuze”, zegt VCP-voorzitter Nic van Holstein.

Meer informatie over de plannen én de reactie van VCP kun je hier lezen.

 

Hulp nodig?

Heb jij een concurrentiebeding in je contract staan en wil je weg bij je huidige werkgever? Dan kun je natuurlijk je situatie eerst voorleggen aan de Servicedesk. Zij kunnen jou meer vertellen over de mogelijkheden om bij een andere werkgever aan de slag te gaan. Het hoeft geen probleem te zijn, maar het is natuurlijk altijd fijn om dit van tevoren zeker te weten. Dan kom je niet achteraf voor vervelende verrassingen te staan! Je kunt de Servicedesk per mail bereiken:

se*********@hz*.nl











of telefonisch: 030-6006070.

Ontdek de voordelen van ons lidmaatschap

Profiteer van onder meer
Zekerheid dat je contract goed geregeld is
Juridische hulp zonder gedoe
Ondersteuning tijdens je loopbaan
Advies over werk, stage en pensioen
Snel antwoord op je vragen