Als je langdurig ziek wordt, is je werkgever de eerste 104 weken (2 jaar) dat je ziek bent, een re-integratie traject te starten. Dit kan in het eigen bedrijf (eerste spoor) en als dat niet (meer) lukt, buiten het eigen bedrijf (tweede spoor).

 

Traject

Maximaal 6 weken, nadat je je hebt ziekgemeld, heb je een gesprek met een bedrijfsarts of arboarts. De bedrijfsarts of arboarts brengt in kaart wat je beperkingen zijn en geeft een advies over de kansen om weer aan het werk te gaan (probleemanalyse). Uiterlijk in de 8ste week van ziekte maak je op basis van de probleemanalyse samen met je werkgever een Plan van aanpak voor herstel en re-integratie. Als je kan terugkeren in je eigen functie, moet je werkgever de re-integratie eerste spoor inzetten.

 

Eerste spoor

In het eerste spoor wordt onderzocht of er voor je passende arbeid binnen het bedrijf van je huidige werkgever is. Dit kan de huidige functie zijn of een andere beschikbare functie. De verzuimbegeleiding eerste spoor is een onderdeel van het re-integratiedossier. In het eerste spoor kan worden gekeken naar het aanpassen van je werkplek, naar het aanpassen van de functie, naar de optie van gedeeltelijke werkhervatting of naar andere werktijden. Deze punten moeten duidelijk terugkomen in het Plan van Aanpak. Hierin moet duidelijk staan wat je mogelijkheden zijn. Zo is het voor het UWV duidelijk wat er gedaan is aan re-integratie-inspanningen.

 

Tweede spoor

Als in het eerste spoor duidelijk wordt dat je niet meer bij de huidige werkgever aan de slag kan, dan moet het tweede spoor worden opgestart. Dit moet duidelijk terugkomen in het re-integratiedossier. Een arbeidsdeskundige of bedrijfsarts kan aangeven of het nodig is om een tweede spoortraject te starten. Meestal wordt door de werkgever een re-integratiebureau ingeschakeld om samen met jou uit te kijken naar een nieuwe werkgever en in kaart te brengen wat voor werk het beste bij jou past.

 

Opzegverbod

Tijdens deze eerste 104 weken van ziekte geldt het opzegverbod tijdens ziekte en kan je arbeidsovereenkomst niet opgezegd worden. Na 104 weken is dit opzegverbod niet langer van kracht (tenzij een loonsanctie is opgelegd; zie onder). Je werkgever kan dan bij het UWV een ontslagvergunning aanvragen wegens langdurige arbeidsongeschiktheid. Het UWV zal in de meeste situaties deze ontslagvergunning verstrekken.

 

Contact HZC

We kunne het ons voorstellen dat er veel op je af komt, maar weet dat je er niet alleen voor staat. We kunnen elke stap met je meekijken of alles goed verloopt en je adviseren. Neem gerust contact met ons op, dit kan per mail:

se*********@hz*.nl











of telefonisch: 030-6006070.

Ontdek de voordelen van ons lidmaatschap

Profiteer van onder meer
Zekerheid dat je contract goed geregeld is
Juridische hulp zonder gedoe
Ondersteuning tijdens je loopbaan
Advies over werk, stage en pensioen
Snel antwoord op je vragen