Hoe ga je om met agressie op het werk?

Heb jij tijdens je werk wel eens te maken met agressie? Helaas komt dit in onze sectoren soms voor. Dit kan verbale agressie zijn (schelden, schreeuwen, dreigen), maar in extreme gevallen ook fysiek geweld. Weet jij hoe je met zo’n situatie moet omgaan?

 

Voorbeelden van agressie op het werk:
• Agressie vanuit een collega. In onze sectoren zijn we vaak erg direct tegen elkaar. Als je elkaar verkeerd begrijpt, kan dit leiden tot agressie.
• Agressie vanuit een andere partij. Als je met strakke deadlines werkt, is dat soms stressvol. Zeker als je hierbij afhankelijk bent van anderen. Deze spanningen leiden soms ook tot agressie.
• Agressie vanuit een klant. Een ontevreden klant kan soms agressief reageren.
• Agressie vanuit een bewoner, weggebruiker of voorbijganger. Iemand reageert bijvoorbeeld boos omdat de weg is afgesloten of omdat een bouwplaats voor zijn/haar huis overlast veroorzaakt. Ook komt het voor dat mensen onder invloed of verward zijn, en daarom agressief reageren.

In deze situaties is het belangrijk om te de-escaleren: probeer de situatie rustiger en veiliger te maken.

 

Hoe kun je de-escaleren?
• Herken de signalen
Wees je bewust van het gedrag, de toon en de lichaamstaal van anderen. Als je op tijd merkt dat iemand agressief wordt, kun je sneller en beter de-escaleren.
• Let op hoe jij zelf overkomt
Wees je altijd bewust van je eigen gedrag. Hoe iets op anderen overkomt, kan anders zijn dan hoe jij het bedoelt.
• Laat je niet uit de tent lokken
Als iemand jou agressief benadert, ben je soms geneigd ook zelf zo te reageren. Maar om te de-escaleren, is het belangrijk om juist niet mee te gaan in het gedrag van de ander. Blijf kalm en bied aan om samen de situatie op te lossen.
• Schakel op tijd hulp in
Merk je dat jij de situatie niet zelf kunt de-escaleren? Stap uit de situatie en schakel hulp in. Bij een conflict tussen collega’s, stap je bijvoorbeeld naar een leidinggevende. Dreigt in extreme gevallen fysiek geweld? Dan kan het nodig zijn om de politie in te schakelen.

 

Wat kun je vooraf doen om problemen door agressie te voorkomen?
• Communicatie is belangrijk! Geef duidelijk en op tijd aan welke werkzaamheden er gaan plaatsvinden en welke overlast dit kan geven.
• Maak een risico-inschatting. Is een situatie risicovol? Ga dan nooit alleen!
• Volg een training ‘Omgaan met agressie’.

Krijg je toch te maken met agressie? Meld het altijd bij je leidinggevende of bij de vertrouwenspersoon. Bedrijven en branches hebben hier vaak protocollen voor.

 

Toolbox ‘Omgaan met agressie’

Veel mensen komen steeds vaker agressie tegen, ook op het werk. Het is een maatschappelijke ontwikkeling, waar we helaas mee moeten leren omgaan. Maar hoe doe je dat? En welke agressievormen zijn er? In deze toolbox geeft Mirjam van der Kooij, arbeids- en organisatiedeskundige van Ergovisie, handvatten voor het omgaan met agressie.

Mirjam bespreekt mogelijke oorzaken en triggers van agressie, en legt uit met welke soorten agressie je te maken kunt krijgen en hoe je deze kunt herkennen. Vervolgens gaat ze voor de verschillende agressievormen in op de bruikbare technieken om te de-escaleren. Oftewel: hoe haal je de angel uit een conflict of een dreigende situatie? Tot slot bespreekt zij ook wat je kunt en moet doen als er zo’n situatie heeft plaatsgevonden. Denk aan de situatie rapporteren en je ervaringen evalueren en bespreken.

De Toolbox is vanaf 24 maart beschikbaar op de website van de Bewust Veilig Dag 2025

Dit artikel is verschenen in de Bewust Veilig Krant, die kun je gratis kunt downloaden via deze link

Meer informatie vind je op de website van de Bewust Veilig Dag 2025

Ontdek de voordelen van ons lidmaatschap

Profiteer van onder meer
Zekerheid dat je contract goed geregeld is
Juridische hulp zonder gedoe
Ondersteuning tijdens je loopbaan
Advies over werk, stage en pensioen
Snel antwoord op je vragen