Help! Een bedrijfsongeval
Je bent aan het werk en raakt betrokken bij een ongeval. Wat nu? Meld een bedrijfsongeval sowieso altijd bij je werkgever. Vanuit de Arbowet is je werkgever verplicht een ongevallenregistratie bij te houden. Dit is bedoeld om er qua veiligheid met elkaar wat van te leren. Maar ook om ervoor te zorgen dat vastligt dat het ongeval heeft plaatsgevonden. En hoe dat is gebeurd. Voor de zekerheid.
Onderzoek bij een bedrijfsongeval
Als er aanleiding is om het ongeval te onderzoeken dan zal er een onderzoek moeten worden uitgevoerd. Wat voor onderzoek hangt af van de aard van het ongeval. Niet ernstige ongevallen worden onderzocht door (een vertegenwoordiger van) jouw werkgever.
Bij een ernstig ongeval, moet er melding worden gedaan bij de Arbeidsinspectie. Er is sprake van een ernstig ongeval als een werknemer:
- door het ongeval naar het ziekenhuis moet en daar moet blijven;
- blijvend invalide wordt door het bedrijfsongeval;
- door het bedrijfsongeval komt te overlijden.
Aansprakelijkheid bij letselschade
In de meeste gevallen is je werkgever aansprakelijk voor de letselschade. Hij moet ervoor zorgen dat werknemers het werk goed en veilig kunnen uitoefenen. Maar, is er letselschade ontstaan door je eigen roekeloosheid of door opzet, dan ben je zelf aansprakelijk.
Een bedrijfsongeval met letsel heeft al heel snel financiële gevolgen. Soms omdat het (op langere termijn) gevolgen heeft voor het inkomen, maar ook omdat er sprake is van een eigen bijdrage in de ziektekosten. Daarnaast kan er ook sprake zijn van materiele schade.
Heb je een bedrijfsongeval gehad met gevolgen? Wij helpen je bij de aansprakelijkheidsstelling en het verhalen van de schade.
Meldpunt voor (bijna) ongevallen
Je kent ze vast wel; van die situaties die met een sisser aflopen. En (bijna) ongeluk. Omdat dit nog geen écht bedrijfsongeval is, hoeven dit soort situaties niet gemeld te worden, toch horen we het graag wanneer je zoiets meemaakt. Want het kan belangrijke informatie geven over hoe het is gesteld met de veiligheid bij bepaalde werkzaamheden.
Zo vindt er niet dagelijks een ongeluk plaats wij werkzaamheden langs de weg. Maar het gebeurt wel dagelijks dat het nog maar nét goed gaat. Dat is een indicatie dat er iets moet gebeuren met de veiligheid wegwerkzaamheden. Dus ook het melden van een (bijna) ongeval is belangrijk. Hiervoor is nog geen apart meldpunt. Iets waarvoor wij ons wel hard maken.
Tot dat er wel een landelijk meldpunt is, kun je (bijna) ongevallen bij ons melden. Of je nu lid bent of niet. Zo brengen we samen in kaart hoe is gesteld jouw veiligheid.