Je ontvangt een volledig AOW-uitkering wanneer je jouw pensioenleeftijd bereikt én vijftig jaar in Nederland hebt gewoond of gewerkt. Dit is het basispensioen van de Rijksoverheid. Op welke leeftijd je deze uitkering ontvangt is, hangt af van je geboortedatum. In de komende jaren zal deze leeftijd steeds een stukje hoger komen te liggen. Op de website van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) – de overheidsinstantie die verantwoordelijk is voor de uitbetaling van dit pensioen – kun je jouw AOW-leeftijd checken.
Hoogte AOW-uitkering
De hoogte van een volledige AOW-uitkering is 70 procent van het minimumloon. De werkelijke hoogte van de uitkering is echter afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Als je alleen woont ontvang je een hogere uitkering dan wanneer je samenwoont of getrouwd bent. En heb je een aantal jaren in het buitenland gewoond, dan ontvang je een lagere uitkering. Voor ieder jaar dat je in het buitenland woont, bouw je 2 procent minder AOW op. Dus heb je vijf jaar in het buitenland gewoond, dan is je AOW-uitkering 10 procent lager. In dat geval is er spraken van een AOW-hiaat.
Op de website van de SVB vind je ook de actuele AOW-bedragen.
Werken na je AOW-leeftijd
Gelukkig kun je ook na je AOW-leeftijd gewoon blijven werken. De extra inkomsten uit werk hebben geen gevolgen voor je AOW-uitkering. En ook niet voor de uitkering van het aanvullend pensioen dat je van het pensioenfonds ontvangt. Zolang je dit met veel plezier en in goede gezondheid kunt blijven doen, is het een prima manier om te zorgen een extra inkomen.
Maar let op! Laat je gezondheid het afweten, dan raak je dit extra inkomen uiteindelijk kwijt. Je bent namelijk na 6 weken van ziekte niet meer verzekerd voor arbeidsongeschiktheid vanaf het moment dat je de AOW-leeftijd bereikt. Dit is dus wel iets om in je achterhoofd te houden wanneer besluit langer te blijven werken.