Ziek en een vaststellingsovereenkomst? Niet doen!

Stel je bent ziek thuis en je werkgever komt ineens met een vaststellingsovereenkomst (beëindigingsovereenkomst). Je werkgever laat het misschien overkomen als een ‘nette’ manier om afscheid van elkaar te nemen. Maar pas op, het is in de meeste gevallen een slecht idee met grote gevolgen…

 

Waarom niet?

Als je ziek bent, heb je recht op maximaal 104 weken loondoorbetaling, vaak is dat 100% van je loon in het eerste ziektejaar. En ga je re-integreren wanneer dat kan. Een vaststellingsovereenkomst betekent dat je vrijwillig afziet van die zekerheid. En dat terwijl je in zo’n situatie al vaak kwetsbaar bent én niet alle informatie hebt.

Ga je toch akkoord? Dan kom je in een lastige situatie, want je hebt dan géén recht op een WW-uitkering, omdat je ziek bent en dus niet beschikbaar voor werk. Je hebt dan ook géén recht op een Ziektewetuitkering, omdat je vrijwillig werkloos bent geworden.

Kortom: je valt tussen wal en schip. Je hebt geen inkomen meer, geen uitkering én geen begeleiding terug naar werk.

 

Altijd eerst bellen

Zodra je werkgever begint over een vaststellingsovereenkomst of er een aanbiedt: bel ons. We kijken met je mee. We zorgen dat je geen fouten maakt die je later duur komen te staan.

En ja, zo’n overeenkomst kan soms nog teruggedraaid worden. Dit kan bijvoorbeeld als er sprake was van dwaling of bedrog. Maar beter is het om dat voor te zijn, want het kan qua bewijslast lastig zijn.

 

UWV: liever een verbod

Ook het UWV ziet de risico’s en wil een verbod op vaststellingsovereenkomsten bij ziekte. Zieke werknemers mogen niet zomaar akkoord gaan met ontslag, zonder goede begeleiding of afweging. En daar zijn wij het helemaal mee eens!

Dus begint je werkgever over een vaststellingsovereenkomst, of biedt hij er een aan? Teken niks. Neem voor het tekenen contact op met de medewerkers van de Servicedesk. Je kunt ze bereiken via 030-6006070 of servicedesk@hzc.nl.

Ontdek de voordelen van ons lidmaatschap

Profiteer van onder meer
Zekerheid dat je contract goed geregeld is
Juridische hulp zonder gedoe
Ondersteuning tijdens je loopbaan
Advies over werk, stage en pensioen
Snel antwoord op je vragen