Zzp-initiatiefwet Tweede Kamer geeft zelfstandig ondernemer weer toekomst

Zoals ook uit het onderzoek van ZZP Nederland bleek hebben veel zzp’ers momenteel hinder van de Wet DBA. Om duidelijkheid te scheppen over ondernemerschap hebben de VVD, D66, CDA en SGP een initiatiefwet opgesteld.

 

Wat staat in de initiatiefwet?

Voor de volledige uitleg is de ‘Memorie van Toelichting Zelfstandigenwet’ te raadplegen. In het kort komt het hier op neer.

Er komt een duidelijk wettelijk toetsingskader, in plaats van de bestaande jurisprudentie met de negen gezichtspunten uit het Deliveroo-arrest. Dit toetsingskader bestaat uit een zelfstandigentoets die allereerst kijkt naar de zzp’er zelf: Gedraagt de zelfstandige zich als ondernemer in het economisch verkeer, heeft men meerdere opdrachtgevers en zijn de ondernemersrisico’s adequaat afgedekt. Ondernemerschap staat dus centraal in dit voorstel.

Vervolgens wordt er gekeken naar de wil van de partijen: is er tussen de opdrachtgevers en opdrachtnemer sprake van vrije keuze voor de samenwerking? Is er sprake van vrijheid van werktijd en vrijheid van werkinvulling, zonder dat er sprake is van hiërarchische controle vanuit de opdrachtgever. Er wordt dus niet meer gekeken naar de inbedding van werkzaamheden, een gezichtspunt wat nu voor veel onduidelijkheid zorgt.

Daarnaast komt er een sectoraal rechtsvermoeden. Hierdoor kan er voor sectoren die een hoog risico kennen op schijnzelfstandigheid of misbruik maatwerk worden geboden. Denk daarbij aan het tegengaan van oneigenlijke constructies met arbeidsmigranten.

Ook komt een aparte toetsingscommissie die duidelijkheid aan de markt kan geven omdat de beoordelingen openbaar zijn en bindend zijn voor handhavende instanties zoals de Belastingdienst. Het is niet de bedoeling dat iedere zzp’er voor iedere opdracht naar die commissie stapt.

 

Sociale bescherming

Meer ruimte voor zzp’ers gaan hand in hand met een gelijk speelveld en sociale bescherming. Daarom worden er voorwaarden voor een adequate voorziening voor arbeidsongeschiktheid en pensioen gesteld aan zzp’ers om te kunnen werken voor zakelijke opdrachtgevers. Keuzevrijheid bij de invulling van die voorziening staat centraal. Als mogelijke voorbeelden worden genoemd: private verzekeringen, lijfrente, pensioensparen, (vastgoed)beleggingen of een substantieel eigen vermogen.

 

Commentaar Vereniging ZZP Nederland

ZZP Nederland is positief over dit voorstel. Immers in dit voorstel gaat men uit van ondernemer, tenzij…, in plaats van werknemer, tenzij… dat het uitgangspunt in de VBAR is. De VBAR kan nu verdwijnen, mogelijk met uitzondering van het deel Rechtsvermoeden. De initiatiefwet die nu door vier politieke partijen geschreven is gaat Vereniging ZZP Nederland samen met de andere leden van Vereniging Zelfstandigen Nederland met interesse bestuderen.

Voorzitter van VZN, Cristel van de Ven:  “Dit voorstel hebben we nodig in Nederland. Een wet die de keuze van mensen respecteert om te willen werken als zelfstandig ondernemer zonder personeel. En duidelijke criteria zodat opdrachtgevers en werkenden weten waar ze aan toe zijn. Laten we dus niet langer dralen en nu vol gas vooruit gaan met dit initiatief”.

Bron: ZZP-Nederland

Ontdek de voordelen van ons lidmaatschap

Profiteer van onder meer
Zekerheid dat je contract goed geregeld is
Juridische hulp zonder gedoe
Ondersteuning tijdens je loopbaan
Advies over werk, stage en pensioen
Snel antwoord op je vragen