Mag mijn werkgever mij ontslaan tijdens ziekte?

29/06/2023

Ontslag tijdens ziekte mag in de meeste gevallen pas na 104 weken van ziekte. Eerder mag dat in 99% van de gevallen niet. We horen helaas nog weleens dat de werkgever een beëindigingsovereenkomst aanbiedt, terwijl dat voor jou als werknemer negatieve gevolgen heeft.

 

Geen recht op een uitkering

Stel je gaat akkoord met de beëindigingsovereenkomst en je tekent voor je eigen ontslag. Heb je dan recht op een uitkering? Het korte antwoord is nee. Je bent ziek en dus niet beschikbaar voor werk, daarom kom je niet in aanmerking voor een WW-uitkering. Ook heb je geen recht op een Ziektewetuitkering. Deze uitkering is er voor werknemers die ziek uit dienst gaan bij bijvoorbeeld een tijdelijk contract. Of mensen die al een WW-uitkering ontvangen en dan ziek worden.

Het enige dat overblijft is een bijstandsuitkering. Maar in veel gevallen is daar vanwege een eigen huis ook geen recht op, of je moet eerst je eigen huis “opeten”

Soms wordt er aangegeven dat er een alternatieve route is, waardoor je wel recht op een uitkering zou hebben. Als je je eerst beter zou melden, uit dienst gaat en tijdens je WW-uitkering weer ziek meldt. Maar ook hierbij geldt dat je geen recht hebt op een uitkering. UWV twijfelt niet en trekt je uitkering in. Ook wordt de al betaalde uitkering teruggevorderd.

 

Laat HZC meekijken voordat je tekent

Teken nooit zomaar voor je ontslag, neem altijd eerst contact op met HZC. Wij vragen de benodigde informatie op en kunnen inschatten of je hiermee akkoord kunt gaat. Maar vaak is dat niet zo en kunnen we je tips geven voor het gesprek met je werkgever.

Ook kunnen we uiteraard de aangeboden beëindigingsovereenkomst controleren, is alles wel goed afgesproken? Klopt de aangeboden transitievergoeding? Want deze route kan bijvoorbeeld -in de meeste gevallen- na 104 weken wél.

 

Knelpunten UWV

UWV heeft geconstateerd dat deze situaties steeds vaker voorkomen. Ze willen daarom werknemers en werkgevers beter gaan voorlichten over de regels. Maar ze willen ook kijken wat voor oplossingen ze nog meer kunnen bieden. Wil je meer hierover lezen? Dat kan via dit artikel op de website Salaris vanmorgen.

 

Contact HZC

Heb je nog vragen naar aanleiding van dit artikel? De Servicedesk kan jouw vragen beantwoorden. Bel met 030-606070 of mail naar servicedesk@hzc.nl.