Samen sterker: overwin de generatiekloof!
20/03/2024De Bewust Veilig-dag 2024 komt steeds dichterbij! Al meer dan 650 bedrijven doen mee en besteden op 27 maart extra aandacht aan veilig en gezond werken. Hoe ze dat doen, bepalen ze zelf, maar in ieder geval staan de gevaren op het werk én mogelijke maatregelen centraal. Meer informatie daarover lees je ook dit jaar weer in de Bewust Veilig-krant. Deze is nú gratis te downloaden en zelf te printen via www.bewustveilig.com/krant/!
Acht veiligheidsonderwerpen
In de Bewust Veilig-krant komen dit jaar acht onderwerpen aan bod. Lezers krijgen praktische tips over bijvoorbeeld werken op hoogte of gevaarlijke stoffen. Maar ze lezen ook hoe je samen een zo veilig mogelijke werkomgeving creëert. Daarmee sluit de krant aan op het thema van dit jaar: veiligheid versterkt als je samenwerkt! Hieronder lichten we het onderwerp Samen sterker: overwin de generatiekloof! nader uit. Je kunt deze pagina ook als Pdf downloaden onder Documenten.
Samen sterker: overwin de generatiekloof!
Op veel werkplekken zien we mooie samenwerkingen tussen ervaren vakmensen en jonge leerlingen, stagiairs en starters. Samen zijn ze er ook verantwoordelijk voor dat de werkplek veilig blijft. Maar jongere werknemers hebben minder praktijkervaring dan hun oudere collega’s. Aan de andere kant hebben jongeren op school misschien nieuwe, veiligere werkmethodieken meegekregen.
Hoe zorg je dat je van elkaar leert over veilig en gezond werken?
Hoogmoed komt voor de val
Als je jong bent, kun je vaak veel aan en lijken er soms geen risico’s te zijn. Maar pas op dat je niet overmoedig wordt of je impulsief gedraagt. Houd je bijvoorbeeld altijd aan de maximale tillast. ‘Dat doe ik wel even’, houd je niet de rest van je leven vol. En leer jezelf aan dat je waar nodig
PBM’s op de juiste manier gebruikt.
Goed voorbeeld doet volgen Iedereen moet ergens beginnen. Als je nog niet zo lang werkt, zijn veel dingen nog nieuw. Ook wat betreft omgang met veiligheid. Wees daarom niet bang om vragen te stellen aan meer ervaren collega’s. Zij zijn tenslotte ook jong geweest. En werk jij als ervaren vakman of -vrouw met jongere collega’s? Let er dan op dat je ook zelf altijd het goede voorbeeld geeft! Als jij je altijd veilig gedraagt, nemen zij dat ook sneller over.
Veiligheid als routine
Als je jong bent, is het makkelijker om jezelf bepaalde vastigheden aan te leren. Dat is mooi, want veilig gedrag zit voor een groot deel in routine. Dit begint al met wat je leert op school. Dat neem je vervolgens mee naar de werkplek, waar je bij elke klus weer met verschillende veiligheidsmaatregelen te maken krijgt. Die herhaling is belangrijk. Ook als jij jongere collega’s begeleidt, helpt vooral herhaling om veiligheid een routine te laten worden.
Leer van elkaar
Aan het begin van je carrière kun je natuurlijk veel opsteken van het advies van jouw ervaren collega’s. Maar andersom kan de oudere generatie ook leren van jongeren. Misschien ontdekken zij wel dingen die veiliger kunnen in de werkroutine die jij gewend bent! Als beide kanten ervoor openstaan om te leren van elkaar, komt dat de veiligheid alleen maar ten goede. Veiligheid versterkt als je samenwerkt!
Ben jij leermeester? Dan is er per sector een checklist beschikbaar.
Lees er meer over in de www.bewustveilig.com/krant en op de website Bewust Veilig