Het vervallen van je vakantiedagen

14/03/2023

Je hebt eigenlijk twee soorten vakantiedagen, beide met een andere vervaltermijn. Maar hoe zit het precies? HZC praat je bij.

 

Wettelijke vakantiedagen en bovenwettelijke vakantiedagen

Er zit een verschil tussen de wettelijke vakantiedagen en bovenwettelijke vakantiedagen. Het grote verschil zit ‘m in de vervaltermijn, maar wat zijn nou wettelijke- en bovenwettelijke vakantiedagen?

 

Wettelijke vakantiedagen

Als je fulltime werkt, heb je recht op 20 wettelijke vakantiedagen per jaar. Werk je parttime? Dan heb je recht op een aantal dagen naar rato.

Wettelijke vakantiedagen vervallen een half jaar na het opbouwjaar. De opgebouwde wettelijke vakantiedagen van 2022 komen per 1 juli 2023 te vervallen. Ga dus op tijd in gesprek met je werkgever over opname van je vakantiedagen!

Maar er is meer. Je werkgever is verplicht om je te waarschuwen voor de vervaltermijn. Doe je werkgever dit niet? Dan komen je vakantiedagen niet gelijk te vervallen. Dan geldt de verjaartermijn van 5 jaar.

 

Bovenwettelijke vakantiedagen

Vaak heb je naast de wettelijke vakantiedagen ook recht op bovenwettelijke vakantiedagen. Vaak zijn dit er 5 of meer op jaarbasis, Soms lukt het niet om alle vakantiedagen op te nemen. Hoe zit het dan met de verjaartermijn? Voor bovenwettelijke vakantiedagen is er een verjaartermijn van 5 jaar.

Op hoeveel vakantiedagen je precies recht hebt, kun je checken in jouw cao of bij de HZC Servicedesk.

 

Het opnemen van je vakantiedagen

Vaak gaat het goed en kun je alle vakantiedagen opnemen die je op wilt nemen. Maar soms horen we ook dat werknemers stelselmatig geen vakantiedagen op mogen nemen omdat het te druk is. Een probleem dat steeds vaker voorkomt door het tekort aan mensen in de verschillende sectoren. Maar mag dat eigenlijk wel?

Nee, je werkgever heeft een zorgplicht. Voor vakantiedagen houdt deze zorgplicht in dat je werkgever moet stimuleren om je vakantiedagen zoveel mogelijk in het lopende jaar op te nemen. Je werkt hard, dan is het extra belangrijk om van vakantie te kunnen genieten en even tot rust te komen en weer op te laden om weer aan de slag te kunnen.

 

Seniorendagen bouw-cao

Werk je in de bouw-cao en heb je recht op seniorendagen? Dan is het voor jou extra belangrijk om de seniorendagen in het lopende jaar op te nemen. Doe je dat niet, dan komen deze dagen aan het einde van het jaar te vervallen. Begin dus vroeg genoeg met het opnemen van deze dagen!

 

Contact HZC

Ben jij benieuwd op hoeveel vakantiedagen jij recht hebt? Of is het standaard te druk om je vakantiedagen op te nemen? Neem contact op met de Servicedesk. Zij kunnen je verder helpen. Dit kan via 030-6006070 of servicedesk@hzc.nl.